STOP THE PRESS!

Abduktio – Tuli kulje kanssani

aduktio1.jäänsärkijä 2.tämä kaupunki 3.kuolleiden runoilijoiden seura 4.murheellisen maan laulu 5.myrsky ennen tyyntä 6.autismidiagnoosi 7.enimmäkseen harmiton 8.musta surma, toinen maailmansota ja sinä 9.maailmanloppua odotellessa 10.hiljaiset hetket 11.tuli kulje kanssani 12.tarkkailla ja rangaista
Arvio: 4/5

Aggression purkaminen musiikilla on vanha hyväksi havaittu keino. Kun aggressiota ei enää ole, musiikistakin tulee helposti ”muniinpuhaltelujazzia”. Monet orkesterit, jotka ovat aloittaneet tiensä jonkinasteisessa rock-hengessä, ovat lompakon kasvamisen myötä muuttaneet ulosantiaan sovinnaisempaan suuntaan. Onneksi kuitenkin on myös heitä, joille rahanteko ei ole päämäärä, eikä Suosikin kansikuvaksi tahdotakaan päästä. Yksi tällainen orkesteri on Abduktio, jonka tuore albumi ”Tuli kulje kanssani” täräyttää turhat vaikut korvista heti ja välittömästi.

Levy ei ole puhdasta punkkia. Se on melkoisen metallista, thrash-elementtejä sisältävää kannanottoa maailman pahasta olosta. Se on suoraa huutoa, ja hyvä niin, ei jää ainakaan mikään epäselväksi. Erityisen kolahtavaa biisiä on vaikea löytää, koska koko tykitys on niin tyrmäävän hätkähdyttävää, että herkempi mormooni varmasti pyörtyy. Jos jokin kappale pitää kaivaa esiin, niin se on seiskaraita nimeltänsä ”enimmäkseen harmiton”: runnoo pienet aivosolut nurkkaan ja antaa mielen valua pitkin lattiaa.

On musiikkia, joka sopii joihinkin tiettyihin päiviin. Ja hc-punk on musiikkia, joka sopii päiviin, joina kaikki ympäröivä jollakin tasolla ärsyttää. Abduktion ote tästä musiikkityylistä on niin vakuuttava, että siihen syventyy helposti repeat-ominaisuuden kera. En osaa edes tarkkaan sanoa, montako kertaa tuo kiekko tuli pyöritettyä läpi. Aina se tuntui yhtä hyvältä, eikä kyllästymistä voinut kokea juuri lainkaan.

Hieman närkästynyt kuitenkin olen. Nimittäin kun on ollut mahdollisuus nähdä bändi livenä moneen otteeseen, mutten ole jaksanut vaivautua paikalle. Nimi kun antaa olettaa hieman toisenlaista tuotantoa. Nimestään huolimatta Abduktio on todella mainio hc-orkesteri, jonka soisi saavan enemmänkin ajattelevia nuoria kuulijakuntaansa. ”Tuli kulje kanssani” on suora ja tinkimätön levy, jota tahdon suositella varauksetta kaikille. Tosin monet saattavat kokea sen ehkä jo liian häiritseväksi.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Fullsteam Records, 2005