STOP THE PRESS!

CMX – Pedot

cmx_pedot1.Eteläisen tähtitaivaan kartoitus 2.Pedot 3.Uusi ihmiskunta 4.Mustat siivet yli taivaan 5.Kain 6.Suojelusperkele 7.Taivaanääreläiset 8.Näkyvän valon olennot 9.Tuulenkosija 10.Syysmyrskylilja 11.Sanansaattaja 12.Valoa nopeammat koneet
Arvio: 3/5

Kun CMX tekee levyn, se on melko varmasti myyntilistojen kärjessä. Bändi on nimenä niin suuri, että on periaatteessa aivan sama, mitä levyllä on. Ja useimmiten tuotanto on ollut ilahduttavaa, koska CMX ei pyri tekemään mitään liian helposti. Onkin melko turhauttavaa huomata, että orkesterin uusin levytys ”Pedot” on itse asiassa melkoisen mitäänsanomaton ja tympeä. Levyn aloittava ”Eteläisen tähtitaivaan kartoitus” kolahtanee joihinkin melankolian etsijöihin, mutta minulle tällainen levyn avaus on silkkaa tuskaa. Vaivaannuttavan hidas ja jumittuvan tönkkö biisi etäännyttää, ja asettaa samalla melkoisen negatiivisen ennakkoasenteen. Onkin melko häkellyttävää, kuinka järjestelmällisen toisenlaista materiaalia levyllä seuraa. ”Pedot” ja ”Uusi yhteiskunta” vievät mennessään hieman rouheammille vesille ja päästävät musiikillisuuden valloilleen. Mutta kun ”Mustat siivet yli taivaan” alkaa rullaamaan pitkin korvalehteä, alkaa jotenkin vaivaannuttaa tämä totaalinen ennakoitavuus. ”Kain” ja ”Suojelusperkele” ovat CMX:ää tyypillisimmillään, sekä melodisesti, että sanoituksellisesti. Sama toistuvuus puuduttaa koko lopun levyn, eikä mikään kappale enää kuulosta oikein miltään, vaikka hyviä osia siellä täällä onkin.

”Pedot” on väkinäisen oloinen. Se jotenkin tuntuu siltä, kuin sillä olisi tarkoitus rahoittaa talvinen olemassaolo. Siinä ei oikein tunnu olevan yhtäkään kappaletta, joka jäisi jotenkin erityisesti mieleen. Vaikka levy on hyvin tasapainoinen, ja sen materiaali vivahteikas, se on silti melkoisen tylsä. Tuotannollisesti jotkut biisit menevät melkoiseksi puuroksi, ja niiden kuuntelu on vaivaannuttavaa. Sanoitukset myös alkavat tuntua itsensä toistolta, ihan kuin synonyymisanakirja oltaisiin vihdoin kahlattu loppuun ja nyt pitää alkaa käyttämään samoja riimityksiä uusiksi.

Onko levy sitten huono? Jos pitää CMX:n musiikista, se on melko hyvä tuotos. Jos tällaisesta ei ole aiemminkaan pitänyt, ei tästä levystä kannata aloittaa. ”Pedot” on melko tavanomainen levy bändiltä, joka on saavuttanut kotimaisessa musiikkiscenessä jo lähes kaiken. Levyllä on hyviä hetkiä, huonoja hetkiä, tyypillisiä elementtejä, jotain mielenkiintoisia kehittelyjä, mutta kaiken kaikkiaan se ei juurikaan anna mitään mieleenpainuvaa. Ehkä sen ei ole tarkoituskaan. Ehkä näin on hyvä, ehkä näin on tarkoitettu.

Jari Järvi for smackthejack

Photo’s copyright by Oy EMI Finland Ab, 2005