STOP THE PRESS!

Seppo Alvari & Mamboo Kings – Hirtetyn miehen kapina

seppo_alvari1.Hirtetyn miehen kapina 2.Hautaan heitetyt 3.Miksi Roy Orbison pukeutui mustaan? 4.Rakkauden kroisos 5.Kaupunkiserenadi 6.Tule talvi 7.Pitkäperjantai 8.Seitsemän saluunan enkelit 9.I’ve been down so goddamn long that it looks like up to me 10.Huokaa tuuli vain 11.Lasinen katse 12.Uneton maa
Arvio: 3,5/5

Kaikkihan muistavat vielä Trio Niskalaukauksen, tuon Timo Rautiaisen taustatiiminä julmaa mattoa takoneen oivan hevipumpun. Niskis on nyt historiaa mutta sen tuhkasta nousee Seppo Alvari & Mamboo Kings, Niskalaukauksen rumpalin Seppo Pohjolaisen johtama orkesterityyppinen ratkaisu. Kuvittelin saavani kouraan suomirokkia tai raskailla aineksilla kuorrutettua puolivillaista kasariheviä. Järkytys oli kouriintuntuva, kun osoittautui, että nythän operoidaankin silkasti Janne Tulkin osastolla. Tosin kansikuva on kuin suoraan Rautiaisen ajoilta…

Alussa tuntui, ettei kompetenssini riitä tällaiseen iskelmätunnelmointiin mutta kummasti levyn vahva kappalemateriaali alkaakin kiehtoa. Pohjolainen porukoineen vastaa kyllä alkuvuoden yhdestä suurimmista yllätyksistä, kun on kasannut musiikillisesti täysin uskottavan schlaageri-rautalankapoppoon, tai kuten he itse asian ilmaisevat ”outlaw-iskelmäyhtyeen”. Avaus- ja nimiraita kielii heti mistä tässä on kyse: Rautalanka venyy ja inisee mutta lyriikat eivät ole ihan tuikitavallista reijotaipaletta. Sanoittajina on toiminut joukkio suomirokin ykkösnimiä Klamydian Vesku Jokisesta ja Niskalaukaus-mies Nils Ursinista Jarkko Martikaiseen ja tulos on sen mukaista. Kun taustat ovat aivan sataprosenttista Jani & Jetsettersiä tai Yölintua, niin sanoissa kerrotaan mm. vankilassa istuvan miehen haaveista tappaa ilmiantajansa! Ikävää vaan, että teknisesti sanat ovat osaksi hieman korvaantökkiviä mutta muuten ne ovat huikeaa tavaraa. Parhaimmistoa on Reidar Palmgrenin Uneton Maa, tämä päätösraita on muutenkin mukava lopetus tälle hämmentävälle paketille.

Levyltä ei erotu yhtään superhittiä, itseasiassa koko levyn mitan ajan potkiva samantyyppinen foxtrotti-komppi tekee tästä iskelmälevyksi jopa mielikuvituksettoman. Hyviä kappaleita silti tusinaan mahtuu. Hautaan Heitetyt on Martikais-Jarkon sanoja ja tunnelmallista saksofonisooloa myöten onnistunut tapaus ja Seitsemän Saluunan Enkelit on melodiana kenties levyn parasta antia. Kappaleeseen on saatu hieno apeuden ja sateen tunnelma. Oma lukunsa ovat Kari Peitsamo- lainat Miksi Roy Orbison Pukeutui Mustaan ja I’ve Been Down So Goddamn Long That It Looks Like Up To Me, joista on tehty peräti hilpeät vedot. Ensinmainittu on ihan silkkaa Reijo Kalliota ja jälkimmäisessä viehättää pohjalla natiseva urku. Viikatteen Kaarlekin osoittautuu aivan täysiveriseksi iskelmänikkariksi, Tule Talvi- ja Huokaa Tuuli Vain- kappaleet Mamboo Kingsien käsittelyssä kuultuaan kuuntelee Viikatettakin aivan eri korvalla.

Seppo Alvarin ongelmana lienee levyn kuulijakunta. Nuorimmille tämä on aivan liian mummokamaa ja yli viisikymppiset vierastanevat levyn viistoa sanoitusmaailmaa, jossa ei säästellä kirosanoissakaan. Sinänsä kaikesta aistii, että miehet ovat liikkeellä tosissaan, siksi uskottavaa iskelmöinti on. Seppo Alvarin pehmeä ja värisevä ääni sopii biiseihin kuin nakutettu eikä se ala ärsyttämään pätkääkään levyn edetessä. Sovitukset urkuineen ja torvineen ovat tyylikkäitä. Välillä toki sorrutaan jopa naurettaviin kliseisiin niin sovituksissa kuin sanoissakin mutta ehkäpä se illuusio johtuu vain iskelmään harjaantumattoman korvan suodatuksesta. Iänikuisen, vaikkakin tässä sangen taitavasti kierrätetyn, foxisaundin rikkoo oikeastaan vain Pitkäperjantai, jossa kevyesti flirttaillaan rokkabillyn kanssa. Tällaisia sovituksellisia ratkaisuja olisin suonut kuulevani enemmänkin. Mitäänsanomattomia välibiisejä on myös hieman liikaa.

Varmaankin tämä olisi Euroviisu-karsinnoissa enemmän ääniä kerännyt kuin Jani & Jetsetters, jos sinne ylipäätään piti suomalaiskansallisen slaavilaisrautalangan edustaja mukaan ympätä. Jos itse omistaisin elimen nimeltä tanssijalka, niin kyllä Seppo Alvari Mambokuninkaineen sen kutkuttamaan saisi.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by EMI Music Finland / Poko Records, 2007