STOP THE PRESS!

Aste – Sirkus palaa

aste_sirkus_palaa1.Intro 2.Sirkus palaa 3.Pumppaa 4.MRJS! 5.Yksi laulu 6.Varo 7.Lujempaa 8.Shotti 9.Suomineito 10.Sydän 11.Sekopää
Arvio: 3/5

Lahtelainen Aste räpäyttää ilmoille neljännen pitkäsoittonsa ja vie hommaa aiemmilta hittivetoisilta levyiltä hieman uuteen suuntaan. Sirkus Palaa on dancerappia ja ajoittain todella mojovaa sellaista. Valitettavasti vain ajoittain.

Kovin hitikästä materiaalia ei Sirkus Palaa pidä sisällään. Radiosoittoa saanut Pumppaa on sekin jotenkin sekava ja yliraskas, mikä kuvastaa levyn linjaa. Siinä mielessä sinkkuvalinta on onnistunut. Soundit ovat levyllä kautta linjan vähän sekavat mutta toisaalta iskevät etenkin useammalla kuuntelukerralla tajuntaan kyllä. Ei vaan voi mitään, että levystä jää jotenkin sekopäinen olo – eikä vähiten siksi, että levyn päättääkin kappale nimeltä Sekopää. Se muuten on koko levyn nerokkainta antia sotkiessaan lyriikoissa vanhoja Suomi-hittejä ja jäädessään kertosäkeen osalta päähän soimaan. Muuten levy menee ohi vähän hämmentyneissä tunnelmissa.

Asteen flow on omaperäinen ja tunnistettava, mikä on aina merkityksellistä, on se sitten hyvä tai huono juttu. Muutenkin Aste hiihtelee suomihopin aarniossa vähän omia polkujaan sillä yhtymäkohtia oikein kehenkään on hankala löytää. Välillä ollaan hieman Cheek, välillä hieman Steen…Isoin ongelma kuitenkin on taustojen tylsyys ja suoranainen naiivius. Tämän muistan olleen Asteen helmasynti jo edellisillä levyillä mutta jotenkin esimerkiksi Lujempaa menettää uskottavuuttaan, kun tausta nakuttaa kuin 80-luvun videopelissä. Ja kun miksauskin on tehty mahdollisimman roiskien, ei kuuntelunautinto varsinaisesti ole sytyttävä. Vaikka Asteella paljon asiaa onkin. Ohi menee, sori.

Intro on oikeastaan suuntaviiva koko levylle ja näyttää dance-poljennollaan mitä tuleman pitää. Sen puhtaampaa tanssittavuutta ei kyetä enää loppulevyllä toistamaankaan. Pumppaa lainaa Jari Sillanpäätä ja MRJS! David Hasselhoffia. Viimemainittu on kappaleena levyn sekavin ja korvia väsyttävin tekele. Varo-kappaleessa ’vierailee’ itse pääministeri Käteinen…korjaan Katainen. Kappaleen pointit ja idea kuuluu levyn parhaimmistoon. Suomineito kuuluu taas sarjaan sekopäiseksi tekevät hokemat. Joo, uskotaan vähemmälläkin, että Suomineito on kaunis. Lujempaa lainaa vanhaa Voulez Vous Coucher Avec Moi- standardia.

Varmaan levy myy ja sitä kuuntelee ajoittain ihan mielikseen ja uusiutuminen on aina hyväksi mutta kieltämättä vähän tulee tunne, että Asteen lahjakkuus ei nyt ihan pääse tällä levyllä oikeuksiinsa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sony Music Entertainment, 2012