STOP THE PRESS!

4. Iltatähti vilimivestivaali 26.-30.10.2015

ARTHOUSE CINEMA NIAGARA, KEHRÄSAARI, TAMPERE
Liput: 6,- AIDA: 15,-

”Vilmivestivaali” on jo vakiinnuttanut paikkansa senioreiden sydämissä. Tapahtuma on kuin ikäihmisen värikäs ruska harmaan syksyn värittäjänä. Pimeinä ja pitkinä päivinä hetki ystävän kanssa katsellen erinomaista elokuvaa, piristää arkea.
Tänä vuonna on montaa merkkihenkilömme muistettu erilaisin konsertein ja näyttelyin. Vilmivestivaali haluaa nostaa TUNTEMATTON SOTILAAN  valkokankaalle elokuvan täyttäessä 60 vuotta. Juhlistamme sitä myös monikielisellä elokuvan julistenäyttelyllä.

Elokuvavalintamme nostavat mieleen muistoja ja tässä ajassa elämisen kirjon.
TERVETULOA ELOKUVIIN!
– Harri Holli -ILTATÄHTI VILMIVESTIVAALIN PRIMUS MOTOR

Julistenäyttely: ”AROUND THE WORLD – TUNTEMATON SOTILAS 60- VUOTTA!”
TUNTEMATON SOTILAS – julistenäyttely 19.10.- 13.11.2015 (Alkuperämaat: Ruotsi, Ranska, Saksa, Englanti, Espanja, Suomi) Arthouse Cinema Niagaran käytävätiloissa.

Tervetuloa!

Ma 26.10.
klo 11.30 ILTATÄHDEN AAMUKAHVIT
klo 12.15 ILTATÄHTI VILMIVESTIVAALIEN AVAUS – AVAUSSANAT:
Keräilijä ja elokuvien ystävä Arto Huhtinen
Avaussanojen jälkeen: Valentin Vaala: KATOAVAA TAMPERETTA  (1967) 17 min
Valentin Vaalan huikea ja haikean kaunis Tampere- elokuva.  Amuri, Tammela ja Kaakinmaa ovat elokuvassa muutoksen kourissa; puu ja mukulakivi vaihtuu betoniin ja asvalttiin. Aika entinen ei koskaan enää palaa.
Elokuva:
Edvin Laine: TUNTEMATON SOTILAS (1955) -K12- 181 min-  Reinokauppa- näytös
TUNTEMATON SOTILAS  60-VUOTTA -ALKUPERÄINEN VERSIO 35 mm esityksenä

TUNTEMATON SOTILAS on taas otsikoissa Aku Louhimiehen suunnitelmien takia. Kolmas päivitysversio valmistunee itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen. Laineen versio on ”ikoni” ja kaikenkaikkiaan elokuvana erittäin toimiva.

Ti 27.10. klo 12.00
Daniel Augusto: PAULO COELHO – SANOJEN ALKEMISTI Xpand Finland Oy- näytös
(Não Pare na Pista: A Melhor História de Paulo Coelho, Brasilia/Espanja 2014) -K16- 112 min -ensi-ilta 30.10.2015
Alkemistin, Pyhiinvaelluksen ja muiden rakastettujen kirjojen tekijä, menestyskirjailija Paulo Coelho, ammentaa inspiraationsa omasta, uskomattomasta elämästään. Coelho on flirttaillut kuoleman kanssa, paennut hulluutta, kokeillut huumeita, selvinnyt kidutuksesta, kärsinyt ja nauttinut rakkauden tähden, tehnyt brasilialaisen rock’n’rollin historiaa – mutta koskaan hän ei ole luovuttanut kaikkein suurimmasta unelmastaan: kirjailijan urasta.

Paulo Coelho syntyi keskiluokkaiseen perheeseen Rio De Janeirossa. Väärinymmärretystä pojasta kasvoi kapinallinen nuori mies, joka ei suostunut luopumaan unelmastaan. Tänä päivänä miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa nauttivat hänen päättäväisyytensä hedelmistä, hänen tarinoistaan.

Yli 175 miljoonalla myydyllä kopiolla Paulo Coelho on yksi tämän hetken myydyimmistä kirjailijoista. Coelhon 30 teosta on käännetty yli 80 kielelle ja julkaistu yli 170 maassa ympäri maailman. Suomessa Coelhon teoksia on myyty jo noin 800 000 kappaletta.

Ti 27.10. klo 15.00
Edward Zwick: PAWN SACRIFICE – KOHTALOKAS SIIRTO (USA  2014) -S- 114 min
Medilaser Oy- näytös
Uskomaton tositarina kylmän sodan nerokkaimmista taisteluista. Nuori shakkilegenda Bobby Fischer taistelee mestaruudesta neuvostoliiton pelaajia vastaan – samalla kun joutuu kamppailemaan myös omia demonejaan vastaan koko maailman odottaessa malttamattomana pelin lopputulosta.

Itseoppineesta Bobbysta tulee miljoonien idoli, kun hänestä tulee shakin historian nuorin suurmestari. Bobby tunnetaan niin arvaamattomista tunteenpurkauksistaan kuin vertaansa vailla olevista pelitaidoistaankin. Hänen uransa huipentuu shakin maailmanmestaruuskisoihin, joissa hän joutuu vastakkain kisoja hallitsevien Neuvostoliiton pelaajien kanssa.
Vuonna 1972 kahdenkymmenen voittoisan pelin jälkeen Fischerista tulee ensimmäinen amerikkalainen, joka pääsee finaaliin. Vastassa on voittamattomalta vaikuttava Boris Spassky. Vuosisadan ottelu on kahden älykkään pelaajan taisto, josta ei puutu poliittisia salajuonia eikä psykologista sodankäyntiä. Yli miljardi ihmistä ympäri maailman katsoo lumoutuneina, kun yksinäinen maahanmuuttajan poika Brooklynista taistelee suurta shakkimestaria ja omia sisäisiä ristiriitojaan vastaan.

Ke 28.10. klo 12.00
ELOKUVIEN ENSIESITYKSET ELOKUVATEATTERISSA TAMPEREELLA
Alkukuvana: Teuvo Tulio: NUORENA NUKKUNUT – 20 min (1937) Kotosalla Säätiö  – näytös
Adams Filmin tulipalaossa heinäkuussa 1959 tuhoutui kaikkiaan 13 elokuvaa, joista muutamasta on löytynyt osia vuosien varrella. NUORENA NUKKUNEEN kopioiden luultiin tyystin tuhoutuneen, mutta tänä vuonna suorastaan sensaatiomaisesti Ranskan elokuva-arkistosta löytyi 20 minuuttia säilynyttä filmiä elokuvasta.
Otos on nyt digisoitu ja nähdään nyt myös Tampereella.

Peter von Bagh: EDVIN LAINE (2006) -S- 73min
Monien suomalaisten rakastama näyttelijä ja ohjaaja Edvin Laine oli sydämellinen ja määrätietoinen mies. Hänen rakkautensa näyttelemiseen kumpusi lapsuusvuosilta, jolloin hän tapasi karata äitinsä helmoissa teatteriesityksiä katsomaan. Peter von Baghin ohjaama dokumentti kertoo Edvin Laineen tarinan lapsuudesta viimeisiin päiviin saakka. Edvin Laine taltioi usein kaitafilmikamerallaan tunnelmia elokuvien kuvauksista ja perheen yhteisistä hetkistä. Näiden kuvien siivittämänä Edvin Laineen tyttäret (Jarna Laine ja Kaija Upton) kertovat, millainen mies kunnianhimoisena ja uutterana miehenä tunnettu Laine oli. Elokuvassa on myös paljon Tamperetta sekä kuvina että muisteluina.

Ke 28.10. klo 15.00
Ismail Sahin & Oona-Devi Liebich: VOI RUDI, MINNE MENIT?  Tallink Silja Oy- näytös
(Nicht schon wieder Rudi!, Saksa 2015)  -S- 91 min
Bernd tahtoi vain viettää rauhallisen viikonlopun ystäviensä kanssa, kalastaen kauniin järven rannalla. Valmiiksi äreän miehen suunnitelmat menevät kuitenkin kirjaimellisesti jorpakkoon.

Naistenmies Muratilla riittää vientiä näreessäkin, ja Klaus aikoo antaa pikku-Casanovalle opetuksen. Vaan mitä Peter sitten Muratista tahtoo? Nelikon keskinäinen kyräily muuttuu huoleksi ystävästä, kun Klaus menettää onettomuuden seurauksena muistinsa ja vaatii saada nähdä rakkaan Rudinsa. Ainut vain että Rudi on ollut kuopattuna jo pari vuotta… Klausilla ei taida olla ihan kaikki kunnossa.

To 29.10. klo 12.00
TAMPEREEN ENSIESITYS!
Giuseppe Verdi: AIDA – Handa Opera on Sydney  Harbour -S- 165 min Sumeliuksen senioriklubi ry- näytös Verdin mestarillinen AIDA asettaa sydämen maailmaa vastaan. Kuningaskunnat syntyvät ja tuhoutuvat,
mutta aika ei pysähdy. Oopperalle ei voi kuivtella upeampaa taustaa kuin Sydneyn satama kaupunginvalojen loisteessa ja Sydneyn majesteettisen oopperatalon siintäessä taustalla auringon laskiessa. Handa Operan jokavuotisesta esiintymisestä on tullut kulttuurikauden kohokohta, jossa korostuvat Sydneyn parhaat asiat; maailmanluokan ooppera, kuohuvat juomat ja hienostunut ruoka. AIDA on oopperan tähänastistista projekteista suurin, mutta tärkeintä on kuitenkin tarinan sydän ja musiikki. AIDA on samalla kertaa historiallineneepos  ja inhimillinen tarina ihmisen tuskasta.

To 29.10.klo 15.00  TAMPEREEN ENNAKKOENSI-ILTA!
Wille Hyvönen: ONNELLISET (Suomi 2015) -S- 70 min  Ålandsbanken- näytös
Ohjaaja Wille Hyvönen koki olevansa maailman onnellisin ihminen ja päätti tehdä onnellisuudestaan elokuvan. Samaan aikaan hän törmäsi onnellisuuden ympärille syntyneeseen valtavaan bisnekseen: ihmiset olivat valmiita maksamaan suuria summia onnen ammattilaisille, elämäntaitovalmentajille tullakseen entistä onnellisemmiksi. Hyvönen valitsi mielestään kaksi kiinnostavinta valmentajaa ja päätti osallistua heidän kursseilleen kuvausryhmineen. Hän tahtoi näyttää heille ja elokuvan katsojille, että oli luonnostaan onnellisempi kuin nämä onnen kauppiaat. Hyvösen kihlattu Siiri, isä Martti ja synkkä runoilijaystävä Janne saivat tulla elokuvaan hänen kanssakulkijoiksi ja keskustelukumppaneiksi.
Elokuva ja valmentajien kurssit eivät olleet päässeet kunnolla vielä alkuunkaan, kun Hyvösen käsitys omasta onnellisuudestaan joutui kyseenalaistetuksi voimalla, josta hänellä ei ollut aiemmin aavistustakaan. Se muutti totaalisesti niin elokuvan kuin päähenkilön elämänkin. Nyt Hyvösen olisi muodostettava uusi suhteensa onnellisuuteen.

Pe 30.10. klo 12.00 TAMPEREEN ENNAKKOENSI-ILTA!
Jatar Panahi: TAXI TEHERAN (Iran 2015) -S- 82 min 10th IFF Women´s World Floorball Championships 2015 4.-12.12. Tampere, Finland – näytös
Iranilaisen Jafar Panahin elokuvassa tavalliset ihmiset avautuvat elämästään taksin kyydissä. Huumorin ja draaman kautta välittyy värikäs kuva tämän päivän Iranista. Elokuva palkittiin Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella karhulla helmikuussa 2015.

Pe 30.10. klo 15.00
Jacques Audiard: DHEEPAN (Ranska 2015) -K12- 109 min Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut – näytös
– Cannes Kultainen Palmu 2015!
Ex-sotilas, nuori nainen ja pikkutyttö tekeytyvät perheeksi paetakseen Sri Lankan sisällissotaa. Mestariohjaaja Jacques Audiardin (LUIHIN JA YTIMIIN, PROFEETTA) elokuva palkittiin Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnolla, Kultaisella palmulla toukokuussa 2015.
” Audiard työryhmineen kertoo DHEEPANissa tarinan, joka alkaa Sri Lankalta. Tamilitaistelija Dheepan laskee aseensa, ja hakeutuu pakolaisleirille. Siellä hän muodostaa pop-up-perheen leiriltä löytyvän naisen kanssa. Perheen lapseksi otetaan yhdeksänvuotias orpo tyttö. ”Uusperhe” pääsee Ranskaan ja Pariisiin, jossa he kohtaavat varattomina ja kielitaidottomina uudenlaista, rakenteellista väkivaltaa.

Ensin tulee tutuksi työ katukaupustelijana, kunnes Dheepan saa töitä vuokraslummin talonmiehenä. Aluetta Pariisin ulkopuolella hallitsee rikollisryhmä, joka rikastuu huumekaupalla. Elokuva kuvaa kouriintuntuvasti yhteiskunnallista hierarkiaa systeemiä, johon pakolainen saattaa joutua.
Maahanmuuttajasta tulee sosiaalisessa systeemissä pahnanpohjimmainen, jotain mikä on vielä suurimpien konnienkin alapuolella. Elokuvan yhtenä juonikehyksensä on seurata perheen tyttären koulunkäyntiä ja ranskanopintoja.” – Veli-Pekka Lehtonen -HS

Yhteistyökumppanit:
Reinokauppa
Xpand Finland Oy
Medilaser Oy
Kotosalla Säätiö
Tallink Silja Oy
Ålandsbanken
10th IFF Women´s World Floorball Championships 2015 4.-12.12. Tampere, Finland
Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
YLE

Järjestää: Pirkanmaan elokuvakeskus ry (PEK) ja  Sumeliuksen senioriklubi ry.
Kiitokset: KAVI -Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Cinema Mondo Oy, SF Film Finland Oy, Oy Future Film Ab, Finnkino Oy, Kuusan Kino Ky ja Il Cinema Ritrovato – Bologna