STOP THE PRESS!

Valkoinen raivo

Valkoinen raivoOhjaus, käsikirjoitus, tuotanto: Arto Halonen
Arvio: 5/5

Valkoinen raivo kertoo tositarinan Laurista. Nuorena isänsä auto-onnettomuudessa menettänyt poika joutui kouluvaihdoksen jälkeen entistä enemmän kiusatuksi mm. yksinhuoltajan lapsena. Häntä lyötiin, haukuttiin ja hänelle tehtiin kaikkea mahdollista ilkeyttä. Kun asiaa käsiteltiin äidin ja opettajan kesken, niin asiaa vähäteltiin koulun puolelta. Mitä enemmän Lauri sai ”iskuja” muilta oppilailta, sitä enemmän hän vetäytyi omaan maailmaansa kehitelläkseen suoranaista massamurhaa. Eikä kiusaaminen päättynyt edes siinä vaiheessa, kun hän pääsi opiskelemaan yliopistoon. Lahjakkaana oppilaana tunnettu Lauri sai kateelliset opettajatkin kiusaajiksi, mutta hän osasi jo hallita ”valkoista raivoaan”, jotta se ei räjähdä väkivallan teoiksi.

Dokumenttielokuvistaan tunnettu Arto Halonen on tarttunut Suomen Kuvalehden Laurista kertovan artikkelin innoittamana hyvin tärkeään aiheeseen, eli kiusaamiseen ja sen pitkäaikaisiin vaikutuksiin. Tässä dokumentissa ääneen pääsee itse Lauri, joka rauhallisella ja tasaisella äänellään kertoo omaa tarinaansa. Tarinankerrontaa tuetaan dramaatisoiduilla kohtauksilla, jotta koskettavuutta saadaan myös visuaalisella puolella. Esimerkiksi kohtaus, jossa ”Lauria” hakataan ja potkitaan koulunpihalla, ei varmastikaan ketään jätä kylmäksi. Vaikka häntä onkin kohdeltu kaltoin ja aiheutettu ”sisäinen raivo”, niin Lauri on kuitenkin onnistunut selviytymään päivästä päivään ilman väkivaltaisia tekoja. Tarinoinnin väliin on lisätty uutispätkiä mm. Suomessa sattuneista kouluampumisista ja niiden selvittelystä valtion korkeimmassa hallinnossa.

Tätä dokumenttia katsellessaan ei voi välttyä ajatukselta, että Suomi todella voi huonosti. Kiusaaminen on maassamme enemmän sääntö kuin poikkeus. Olipa kyseessä lastentarha, koulu tai työpaikka, niin kiusaamiselta ei voi välttyä. Ei siis ihme, että moni jää mielenterveydellisistä syistä sairaslomalle tai joutuu jopa sairaseläkkeelle. Jos kiusaamiseen ei puututa jo lapsuudessa, niin sen kierre jatkuu läpi elämän muodossa jos toisessa. Siksi Valkoinen raivo on tärkeä elokuva, joka jokaisen suomalaisen pitäisi nähdä.

Lisämateriaalina tällä dvd-julkaisulla tarjoillaan dokumentin lyhennetty versio, kaksi lyhyttä making of -juttua ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Art Films / VL Media, 2016

Traileri: