STOP THE PRESS!

The Visit

thevisitblOhjaus ja käsikirjoitus: M. Night Shyamalan
Tuotanto: Marc Bienstock, Jason Blum, M. Night Shyamalan
Pääosissa: Olivia DeJonge, Ed Oxenbould, Deanna Dunagan, Peter McRobbie, Kathryn Hahn
Arvio: 1/5

Käsikirjoittaja-ohjaaja M. Night Shyamalan tuli suuren yleisön tietoisuuteen yllätysjännärillään Kuudes aisti (1999). Suosio nousi hattuun niin, että Shyamalan hallusinoi hybrispäissään keksineensä menestyselokuvan kaavan. No, yhtä shamalamadingdongia Shyamalan ura on sen jälkeen ollut eli se siitä kaavasta. Nyt syöksylaskun päätteeksi tämä auteur in spe on parkkeerannut kykynsä kauhuhalpisten suoltajana tunnetun tuotantoyhtiö Blumhouse Productionsin (esim. Ouija, 2014) talliin.

The Visit –elokuvassa Becca (Olivia DeJonge) ja Tyler (Ed Oxenbould) passitetaan viikoksi mummon ja papan hoteisiin, jotta äiti pääsee hummailemaan aurinkorannalle. Lapset eivät ole koskaan edes nähneet isovanhempiaan, ja outoa onkin edessä: mummokulta juoksentelee öisin pitkin taloa vähissä vaatteissa ja hirmuinen keklu kädessä; pappa on viehättynyt haulikosta siinä määrin, että pitää sen piippua suussaan. Ahdistaahan moinen pilttejä, mikä – ikävä kyllä – ei estä heitä kuvaamasta koko show’ta.

Holtittomasti heiluvaa kameraa sitten riittääkin, tolkkua vähemmän. Shyamalan näyttää aluksi jopa kertovan jotain dementoituneiden vanhusten kohtaamisen ongelmista ja yleensäkin toiseuden kokemisesta, mutta ei sitten kuitenkaan. Välillä jo näyttää, että Shyamalan tekee itseironista elokuvaa omasta urastaan, mutta ei sitten kuitenkaan. Ja sitten kun pitäisi ruveta niitä ohjaajalle tyypillisiä yllätyskäänteitä setvimään, jää jäljelle pelkkä sotku. Sen verran Shyamalan kuitenkin osaa, että pari oikeasti kauhistuttavaa kohtausta elokuvaan mahtuu. Muuten ei mitään.

Ekstroissa vaihtoehtoinen, yhtä vähäjärkinen loppu kuin lopullisessa versiossakin sekä poistettuja kohtauksia ja Making of.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, 2016

Traileri: