STOP THE PRESS!

Andres Roots – Roots Music

Andres Roots - Roots MusicTuotanto: Roots Art Records
1. Link to Elmore 2. Brothers Grim 3. Chicken Man 4. Lightnin’ on Horizon 5. Room Service 6. Solitaire 7. Watcha Do 8. Spider Jam 9. Someplace Nice 10. Miss Carmen James 11. Redecoration Day 12. Django 13. Southern Sky
Arvio: 4/5

Ensimmäinen Virossa ikänään prässätty LP-levy, luvataan saatekirjeessä. No, vinyylimuodossa tämä ei nyt saavu mutta ihan hyvä niin. Andres Roots on tarttolainen slidekitaristi ja biisintekijä. Mukana tällä tämän vuosikymmenen parhaat siivut niputtavalla pitkäsoitolla on myös suomalaista väriä Black River Bluesmanin ja Jantso Jokelinin muodossa. 13 enemmän tai vähemmän juurevaa rokkirytkytystä vievät aika lähelle perusasioita mutta pysyvät kuitenkin helposti omaksuttavina.

Rootsin itsensä soundi on vähän kuin Heikki Silvennoisen tai Esa Pulliaisen lahden pohjoispuolella: Tunnistettava ja omaperäinen. Se on hyvä lähtökohta musiikin tekemiselle. Kun sen lisäksi melodiakynä on selvästi terävässä vireessä, levy on peräti hauskaa kuunneltavaa. Ei tarvitse olla varsinaisesti bluesnikkari tätä tajutakseen, sillä levy etenee erittäin soljuvasti eteenpäin. Välillä mukana on vokalisointia, välillä ei. Sekin tuo levylle arvaamattomuutta ja dynamiikkaa. Hauskat sovitukselliset niksit, kuten Chicken manin napsutteluvälike, tuovat letkeyttä ja keveyttä. Sitä muistaa, ettei musiikki ole pohjimmiltaan sitten niin kovin haudanvakava juttu.

Rootsin mielikuvitus tuntuu olevan lähes pidättelemätön. Roots music kestää koko kuuntelunsa ajan tuoreena ja omaperäisenä, vaikka tiukasti kolmen soinnun maisemissa liikutaankin. Sinällään siis levyllä ei suuresti vaihtelua ole ja silti sitä on koko ajan. Toivottavasti ymmärsitte – itse en. Sen vain tiedän, että Andres Rootsin uutuus on silkkaa bluesin ja soitannan ilotulitusta. Siitä tulee hyvä mieli.

Vaikka levy on näennäisesti Andres Rootsin nimellä ja mies slideineen sillä pääosassa sankaroi, ei sovi unohtaa koko muuta yhtyettä ja lukuisia vierailijoita. Kaikki puhaltavat hienosti yhteen hiileen ja levy on miksattu ilmavasti, aikaa käyttäen. Siksi lopputulos kuulostaa vaivattomalta, jopa helpolta. Se sopii keveistä ralleista ja hyvistä melodioista syttyvän kriitikon pirtaan. Voisin jopa käyttää lausetta ”Andres Roots on niin lähellä poppia kuin bluesin sisällä pystyy olemaan” mutta ehkä se olisi jo peräti kornia. En siis sano.

Kiva levy. Ei voi muuta sanoa. Mitään odotuksia ei ollut ja ne ylittyivät.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Roots Art Records , 2016