STOP THE PRESS!

Ukonvaaja

UkonvaajaOhjaus: Tuukka Tähti
Käsikirjoitus: Jenna Ruisaho, Tuukka Tähti, Mika Viitanen, A W. Yrjänä
Tuotanto: Jenna Ruisaho
Pääosissa: A. W. Yrjänä
Arvio: 3,5/5

Tuukka Tähden ohjaama, joukkorahoituksella tuotettu Ukonvaaja-dokumentti kertoo suomalaisesta luonnonuskosta ja pohtii onko suomalainen luonnonyhteys katoamassa vai peräti kadonnut. CMX-yhtyeestä kai parhaiten tunnettu A. W. Yrjänä toimii kertojana. Hän vaeltelee maisemassa, käy muun muassa ihmettelemässä muinaisia kalliomaalauksia ja arkeologisia kaivauksia, lopulta tavataan ihan elävä karhukin. Matkallaan hän tapaa aiheesta kertovia eri alojen asiantuntijoita, kekrijuhliinkin päästään. Muinaisia myyttejä selvitetään myös animaation avulla.

Ukonvaaja vetää useitakin laajoja kaaria menneisyydestä nykypäivään: indo-eurooppalaisten kulttuurien vaikutus suomalaisiin myytteihin, joka näkyy vielä nykyäänkin kielessä; kehitys kivikaudelta metsästäjä-keräily –kulttuurin kautta maanviljelyskulttuuriin; näiden ja lopulta kristinuskon vaikutus suomalaiseen luonnonuskoon ja.. Tässä kohtaa on sanottava että huh, sen verran on tavaraa saatu dokumenttiin mahdutettua.

Näin laajan aineiston käsittely puolessatoista tunnissa jää väkisinkin raapaisuksi, mutta hyvin ja selkeästi esitetty asia herättää kiinnostuksen suomalaiseen mytologiaan. Yrjänän matka on osuvasti valittu metafora, näin kun myyteistä puhutaan, ja Yrjänän olemuksessakin on tiettyä shamaania ja karhua, joka hyvinkin voisi toimia toteemieläimenä matkoilla ylisen ja alisen välillä. Yrjänän pikku nokkeluudet sen sijaan eivät elävöitä kerrontaa, joka – tietysti vähän väkisinkin – tuppaa jäämään puhuviksi päiksi ja staattisiksi, joskin komeiksi, maisemakuviksi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia, 2016

Traileri: