STOP THE PRESS!

Kohudokumentti ”THE MAGNITSKY ACT – BEHIND THE SCENES” kilpailee Prix Europasta

Pohjoismainen yhteistuotanto, Andrei Nekrasovin ohjaama, kohuttu dokumenttielokuva Sergei Magnitskysta on valittu kilpailemaan Prix Europasta. Suomen ensi-iltansa elokuva saa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. 

Illume Oy:n osatuottama, Andrei Nekrasovin ohjaama dokumenttielokuva ”The Magnitsky Act – Behind the scenes” on valittu Norjan yleisradion NRK:n edustajaksi Berliinissä järjestettävään, arvostettuun Prix Europa -kilpailuun. Kilpailussa jaetaan palkintoja mm. parhaille televisio- ja radiotuotannoille. Elokuvan useita näytöksiä on aiemmin peruttu elokuvassa esiintyvän Bill Browderin asianajajien toimesta. Europarlamentaarikko Heidi Hautala oli järjestellyt elokuvan esitystä Euroopan parlamenttiin huhtikuussa, mutta esitys peruttiin. Televisiokanava ARTE perui ensiesityksen toukokuussa ja totesi, ettei elokuvaa tule esittää ennen Browderin vaateiden läpikäymistä. Nekrasov uskoo voivansa kumota jokaisen Browderin väitteen esitetyistä faktavirheistä:”Jotkut detaljit ovat tosin niin monimutkaisia, että ne voitaisiin selvittää vain perusteellisessa oikeudenkäynnissä”, Nekrasov toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa 3.5.2016.

Suomen ensi-iltansa elokuva saa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla 22.9.2016 klo 18.45. Ohjaaja Andrei Nekrasov on paikalla esityksessä ja näytöksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella elokuvasta ohjaajan kanssa. Elokuva on tekstitetty englanniksi.

”Venäläinen asianajaja Sergei Magnitsky kuoli moskovalaisessa vankilassa vuonna 2009. Magnitskyn työnantaja, brittiläis-amerikkalainen sijoittaja Bill Browder syyttää pr-kampanjassaan venäläisiä viranomaisia: Browderin mukaan poliisi hakkasi Magnitskyn kuoliaaksi tämän paljastettua venäläisen poliisin osallisuuden satojen miljoonien dollarien kavallukseen. Browderin työ huipentuu, kun Yhdysvaltain kongressi säätää vuonna 2012 Magnitsky Actin – lain, joka merkitsee pakotteita tapaukseen sekaantuneille. Magnitskysta tulee nopeasti marttyyri, jälleen yksi mädän venäläisjärjestelmän uhri, ja Browderista kirjadiileineen asianajajan perinnön rohkea vaalija.

Venäläinen elokuvantekijä Andrei Nekrasov alkaa tehdä sankarista elokuvaa. Vähitellen Nekrasoville ilmenee, että oikeastaan mikään virallisessa Magnitsky-narratiivissa ei pidä paikkaansa. Tätä ei pahoinpidelty vankilassa, ja salaliittoteoria alkaa paljastua sepitteeksi, jolla Browder yrittää peitellä omia rikoksiaan. Kun todellisuus yllättää Putin-kriittisen Nekrasovin, joka on tehnyt elokuvan muun muassa Lontoossa murhatusta entisestä KGB:n everstistä Alexander Litvinenkosta, joutuu hän pohtimaan työnsä seurauksia: Paijaanko Putinia myötäkarvaan? Selittelenkö brutaalin järjestelmän tekoja parhain päin?

Tulenarka dokumentti, jonka näytöksiä on peruttu ympäri Eurooppaa ja muun muassa Euroopan parlamentissa, saa trillerimäisiä piirteitä ja pakottaa katsojan kyseenalaistamaan totunnaisia ajatusmalleja.”

– Timo Harjuniemi, Rakkautta ja Anarkiaa