STOP THE PRESS!

”Isä lähti puolustamaan rauhaa – mutta toi kotiin sodan ”

Sodan murtamat on ohjaaja Timo Korhosen luova dokumenttielokuva nuorista miehistä, kotka lähetettiin puolustamaan rauhaa, mutta toivat sodan kotiin. Tarinan kertovat sodassa järkkyneiden miesten lapset.

Tämä elokuva käsittelee vaiettua kansallista traumaa ja keskittyy nuorimmillaan 17-vuotiaiden rivisotilaiden ja heidän lastensa kokemukseen – toiseen sukupolveen. Elokuvassa haastatellut kahdeksan lasta kertovat rohkeasti, millainen kodin todellisuus oli, kun vuosia kotiin odotettu isä vihdoin palasi sodasta. Kaivattu isä olikin sulkeutunut, tuntematon, väkivaltainen – ei pystynyt palaamaan arjen hyvään, vaan toi vihan kotiin. Osa isistä suojasi perheitään vaikenemalla sodan kauhuista. Silti kodin uhkaava ilmapiiri pukeutuu sanoiksi lasten suussa – jotain pelättiin tapahtuvaksi, odotettiin kuin vihollisen hyökkäyksen alla.

Jatkosodassa 191 miestä sai Mannerheim-ristin ritarin arvon. Samaan aikaan noin 15700 miestä joutui sotapsykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sotasairaalat suljettiin nopeasti ja traumatisoituneet miehet jätettiin perheidensä kontolle. Tuhannet lapset joutuivat kuuntelemaan isiensä järkyttäviä sotakokemuksia. Rintamalla olleiden jälkeläiset haluavat tietää totuuden isiensä väkivaltaisuudesta, häpeästä ja alkoholismista, jotta eivät itse tuhoutuisi.

Haastatteluiden ohella elokuvan muina elementteinä ovat sotilaiden kirjeet rintamalta, psykiatriset potilaskertomukset ja puolustusvoimien rintamakuvaajien materiaali, joka on ensi kertaa tätä elokuvaa varten skannattu suoraan originaaleista. Ensi kertaa dokumenttielokuvassa käytetyt sotapsykiatristen sairaaloiden potilaskertomukset kertovat pelkistetysti siitä, miten kohtuuttomissa oloissa trauma syntyi ja miten kömpelösti psykiatria sen kohtasi.

Sodan traumat ja niiden periytyminen sukupolvia eteenpäin on aiheena useimmille meistä oma- tai sukukohtainen – hyvin kiinnostava ja varsin vaikea. Omat suomalaiset tarinamme, kokemukset ja niistä puhuminen on paitsi meille kansana kollektiivisesti tärkeää, myös aiheena hyvin ajankohtainen Eurooppaan virtaavien sodan traumatisoimien pakolaisten muodossa. Tärkeitä teemoja elokuvassa ovat nuoruus, rohkeus, perheiden arki sekä selviytyminen.

”Hauraina, turvattomina ja pelokkaina eivät näyttäydy vain sotilaiden lapset vaan ennen kaikkea sotilaat itse” kirjoittaa Suvi Annola Rakkautta ja Anarkiaa –festivaalilla elokuvan esittelyssä. Elokuvan ennakkoon nähneet sotiemme veteraanit pitävät elokuvaa tärkeänä sen ajankohtaisuuden vuoksi, ja suurten ikäluokkien edustajat ovat tunnistaneet tarpeen, johon Sodan murtamat vihdoin antaa mahdollisuuden – yhteisen trauman käsittelemiseen yhteisössä, jossa sen parissa on eletty. Kolmannen sukupolven edustaja pohti pitäisikö isän tai isoisän kanssa vähän puhua. Elokuva tulee teattereihin 23.9. – sata päivää ennen Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alkua. Sodan murtamat –elokuva on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Elokuvaa tehdessä eräs ohjaajaan yhteyttä ottanut rouva totesi puhelun lopussa: ”Eikö ole outoa, että me tässä tätä sotaa lopettelemme, 75 vuotta sen loputtua.” Veijo Meri laittaa Tukikohta -romaanissaan erään kapteenin sanomaan sodan puhjetessa: ”Tästä me puhumme niin kauan kuin elämme”.  Niin me puhumme, jo kolmannessa polvessa.  Ja on tärkeää, että ymmärrämme.  Sodan murtamat on matka anteeksiantoon ja ymmärrykseen.

”Tästä me puhumme niin kauan kuin elämme” 

Sodan murtamat (Suomi 2016)
Dokumenttielokuva 82 min – K 12 –
Ensi-ilta 23.9. kautta maan

”Elokuva nuorista miehistä, jotka lähetettiin puolustamaan rauhaa, mutta toivat sodan kotiin. Tarinan kertovat sodassa järkkyneiden miesten lapset.”

Traileri: https://vimeo.com/180864427
FB: www.facebook.com/Sodanmurtamat