STOP THE PRESS!

Rendel

Rendel - 2. discOhjaus: Jesse Haaja
Käsikirjoitus: Pekka Lehtosaari, Miika J. Norvanto, Timo Puustinen
Tuotanto: Miika J. Norvanto, Timo Puustinen, Jesse Haaja, Trevor Doyle
Näyttelijät: Kris Gummerus, Rami Rusinen, Renne Korppila, Matti Onnismaa, Johnny Vivash, Bianca Bradey, Sheila Shah, Michael Majalahti, Michael Hall, Alina Tomnikov, Aake Kalliala, Reino Nordin, Tero Salenius, Sami Huhtala, Marko ”Beltzer” Pesonen, Minna Nevanoja, Anu Palevaara
Arvio: 5/5

Rikollisjärjestö VALA on yksi maailman vaarallisimmista rikollisjärjestöistä ja sen lonkerot ulottuvat lahjomisten myötä myös asioista päättäviin elimiin. Tällä kertaa tarkoitus olisi saada testaamaton Nh25-rokoite kolmannen maailman viattomille markkinoille. Yksi mies on sitä mieltä, että tämä on estettävä keinolla millä hyvänsä. Hän on Rendel, kasvoton sankari, jonka taustalla on traaginen tarina. Kun rikollisjärjestön tilanne käy tukalaksi, he joutuvat kutsumaan palkkasoturit paikalle nitistämään suuren suunnitelmansa esteenä olevan tyypin. Helppoa se ei tule ole olemaan, sillä Rendel on päättänyt todella pistää hankkeen tyypit tilille tästä hirvittävästä projektista.

Kun puhutaan supersankarielokuvista, niin ensimmäisenä ei tule mieleen kotimainen elokuva, vaan Marvelin tai DC Comicsin tuotanto. Nyt meillä on sitten oikeaoppinen supersankarielokuva, joka ei todellakaan kalpene noille lähes 100 miljoonaa dollaria maksaneille elokuville (Rendelin budjetti 1,45 miljoonaa euroa). Jesse Haajan luoma hahmo on kuin klassinen sarjakuvasankari, jonka taustatarina on traumaattinen ja joka hakee kostoa. Elokuvaa seuratessa huomaa ajoittain, mistä sarjakuvasankareista Haaja on omaan hahmoonsa inspiraationsa saanut. Hahmossa on juuri sellaista tylyä otetta kuin tällaisessa tarinassa pitääkin olla.

Vaikka tapahtumat sijoittuvatkin Suomeen, niin ote on hyvin kansainvälinen. Norvannon, Puustisen ja Lehtosaaren käsikirjoitus tarjoaa katsojalle sellaista meininkiä, että oikein ihmettelee kuinka tällainen suuren tyylin tarinankerronta on oikein pystytty Suomessa tekemään ja niin pienellä budjetilla. Varsinkin suurena sarjakuvafanina tunnetun Lehtosaaren kädenjälki toki näkyy vahvasti varsinkin draamallisessa puolessa. Hän on saanut tarinaan syvyyttä, jota harvemmin sarjakuviin perustuvissa elokuvissa on. Käsikirjoitus tarjoaa Haajalle erinomaisen lähtökohdan esikoisohjaukselleen. Suoraan sanottuna mies onnistuu jo ensimmäisellä vedolla, sillä hän tuntee luomansa hahmon, mutta kuitenkin haastaa itsensä ohjauksessa äärimmilleen. Jopa henkilöohjaus onnistuu luontevasti ja se saa hahmot toimimaan yllättävän luonnollisesti, eikä täysin elokuvamaisesti. Sekin erottaa Rendelin hyvin muista saman genren jutuista. Rendel on niin huikea tyylinnäyte esikoiselokuvan tekijältä, että oikein toivon tälle jatko-osaa – tavalla tai toisella.

Lisämateriaalina mm. making of -dokumentteja, poistettuja kohtauksia, The Rasmuksen Wooderman -musiikkivideo, kommenttiraita sekä traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net
(alkuperäisarvostelu syksyltä 2017)

Photo’s Copyright by Black Lion Pictures Oy, 2018

Traileri: