STOP THE PRESS!

Anteeksiantamattomalle tuomariston erityismaininta Italiassa

PerSo Film Festivaalilla (Perugian Social Film Festival) Italiassa kilpasarjassa ollut dokumentti Anteeksiantamaton sai tuomariston kunniamaininnan. Palkinnot jaettin 1.10.  sunnuntai-iltana ja kunniamaininnan vastaanotti ohjaaja Lars Feldballe-PetersenAnteeksiantamaton on ollut virallisessa esitysarjassa myös Sarajevon elokuvafestivaalilla sekä Fact Award -kilpasarjassa Kööpenhaminan Dox-festivaalilla tänä vuonna.

”Tämä kunniamaininta on meille elokuvantekijöille erityisen tärkeä. Tämän myötä saamme yhä paremmin elokuvaamme kansainvälisille ihmisoikeuksia käsitteleville festivaaleille. Näin pystymme nostamaan elokuvamme teemoja yleiseen keskusteluun ja tätä kautta avamaan myös pahantekijöiden maailmaa, jotta voimme ymmärtää myös näihin tekoihin johtavia syitä – seurauksien pohtimisen lisäksi”, kommentoi tuottaja Ari Matikainen.

Anteeksiantamaton kertoo Bosnian sodan rikoksista Haagissa tuomitun ja Suomessa asuvan Esadin tarinan. Voiko sotarikollinen saada anteeksiannon ja löytää sovituksen, jos hänet on tuomittu rikoksesta ihmisyyttä vastaan? Esad Landzo ei ole löytänyt vastausta vuosien etsinnänkään jälkeen. Lars Feldballe-Petersenin ohjaama ja Ari Matikaisen Kinocompanylle tuottama elokuva Anteeksiantamaton kertoo Esadin viimeisestä yrityksestä saada vastaus.

TARINA
Esad ”Zenga” Landzo värvättiin 19-vuotiaana vanginvartijaksi Čelebićin vankileirille Bosniaan 1992. Hänet tuomittiin Bosnian sodan rikoksista Haagissa ja hän vietti monta vuotta suomalaisessa vankilassa. Esadin oli tuominnut ja hylännyt hänen oma maansa, kansansa ja perheensä. Esad kuvitteli, että tuomion suorittaminen, asunto Helsingin esikaupunkialueella sekä töissä käyminen auttaisivat hänet takaisin kiinni elämään.  Esad toivoi, että hän pystyisi hyväksymään menneisyytensä, mutta tie johti umpikujaan. Jäljellä oli enää yksi vaihtoehto – palata takaisin rikospaikalle. Hän päätti etsiä anteeksiantoa niiltä, jotka hän petti ja joiden omaisia hän murhasi, mutta myös anteeksiantoa itseltään. Elokuva herättää kysymyksen: Pitäisikö Esad Landzon kaltaisille rikollisille antaa anteeksi ja olemmeko me siihen valmiita?

Anteeksiantamaton on mukana AVEK:n, SES:n ja Kirkon mediasäätiön dokumenttielokuvan vaikuttavuustyöhankkeessa, jonka päämääränä on kehittää dokumenttielokuvien yhteiskunnallista vaikuttavuustyötä. Anteeksiantamaton-elokuvan kampanjan valtakunnallisena tavoitteena on nostaa keskusteluun anteeksianto, sovitus ja niiden yhteys mielenterveyteen. Kumppaneina Anteeksiantamaton -elokuvan vaikuttavuuskampanjassa ovat mm. Kriminaalihuollon tukisäätiö, Rikosseuraamuslaitos ja Kirkkohallitus.

Anteeksiantamaton saa Suomen teatteriensi-iltansa 20.10.2017. Elokuvan on ohjannut Lars Feldballe-Petersen ja tuottanut Ari Matikainen Kinocompany Oy:lle, joka myös levittää elokuvan. Elokuvaa ovat rahoittaneet mm. Suomen elokuvasäätiö. Kirkon Mediasäätiö, Creative Europa – MEDIA ja Yle.

TRAILERI
https://youtu.be/KuFjGgLYOvM