STOP THE PRESS!

Lost in Translation

Lost in TranslationOhjaus ja käsikirjoitus: Sofia Coppola
Tuotanto: Sofia Coppola, Ross Katz
Pääosissa: Bill Murray, Scarlett Johansson
Arvio: 5/5

Nuori Sofia Coppola sai aikanaan kriitikoilta melkoisen murska-arvostelut korvatessaan Winona Ryderin elokuvassa ”Kummisetä 3”. Joskus näin voi käydä, mutta hän on kuitenkin onnistunut näyttämään näille arvostelijoilleen, että hänessä on lahjakkuutta hyväksi elokuvan tekijäksi. Hänen toinen ohjaustyönsä Virgin Suicides oli jo oivallinen osoitus hänen kyvyistään sovittaa käsikirjoitukseksi Jeffrey Eugenidesin romaani ja vieläpä ohjata se erittäin hyvin. ”Lost in Translation” ei tee poikkeusta, sillä se osoittaa että Sofia Coppolasta on tullut jo varteen otettava ohjaaja, joka jatkaa Coppolan perheen ohjaajaperinnettä erinomaisesti.

Bill Murrayn esittämä Bob Harris on suhteellisen menestyvä elokuvatähti, joka on saapunut Japaniin kuvatakseen viskimainoksia ja napatakseen suhteellisen hyvät rahat työstään. Charlotte (Scarlette Johansson) on saapunut maahan yhdessä työtään ensisijaisesti rakastavan miehensä kanssa ja näin ollen joutuu viettämään aikaansa melkolailla yksin. Eräänä iltana Bob ja Charlotte tapaavat toisensa hotellin baarissa ja ystävystyvät. He ryhtyvät viettämään aikaa yhdessä, koska muuten heidän aikansa menee vain yksin oleiluun. Lisäksi he tutustuvat moniin paikallisiin ihmisiin ja pitävät heidän kanssaan hauskaa.

Lost in Translation muistuttaa jonkin verran muutama vuosi julkaistua elokuvaa Rakkaudesta aamukoittoon, jossa Ethan Hawkin esittämä kaveri tapaa Julie Delphyn Wienin yössä ja he viettävät yhteisen suhteellisen romanttisen yön kulkien kaupungin katuja. Käsikirjoitus on simppeli, mutta toimiva kokonaisuus, joka antaa näyttelijöille paljon tilaa näytellä ja tuoda tarinaan entistä enemmän syvällisyyttä. Ei siis ihme, että Coppola voitti Golden Globen parhaasta käsikirjoituksesta ja lähinnä koomisista rooleista tunnettu Bill Murray puolestaan parhaan miespääosan palkinnon. Murray tekee sellaisen roolisuorituksen, että jatkossakin voidaan häneltä odottaa toisenlaisia rooleja kuin mihin aiemmin ollaan totuttu. Myös Scarlette Johansson tekee oivallisen roolin nuorena naisena, joka on joutunut jäämään yksin oudossa maassa. Lost in Translation on ehdottomasti alkuvuoden parhaimpia elokuvia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Focus Features, 2003

Traileri: