STOP THE PRESS!

Joulubileet

joulubileetOhjaus ja käsikirjoitus: Jari Halonen
Tuotanto: Heikki Ahonius, Jari Halonen, Jorma Tommila
Pääosissa: Jorma Tommila, Antti Reini, Rauno Juvonen, Oiva Lohtander, Jari Halonen
Arvio: 4,5/5

Joulubileet-komediassa (1996) tuodaan joulu kesän keskelle, muutaman vuoden vankilassa lusinut Mike (Antti Reini) kun on jäänyt monesta juhlasta paitsi. Veli (Jorma Tommila) on tällä välin mennyt naimisiin Miken tyttöystävän kanssa, paikalle kutsuttu Joukka (Rauno Juvonen) juonut ryöstörahat, ja uskoon hurahtanut Hämäläinen (Oiva Lohtander) taitaa olla syypää koko vankilareissuun. Joulua kuitenkin vietetään, vaikka sika söisi sapuskat ja sauna pitäisi asemoida kerrostaloasunnon komeroon.

Jari Halonen on käsikirjoittanut ja ohjannut yhden parhaista kotimaisista elokuvista ikinä. Hienosti näytellyt surkuhupaisat pikkuroistot on onnistuttu kuvaamaan juuri niin surkuhupaisina kuin he oikeassakin elämässä ovat. Halosen asenne heitä kohtaan on kuitenkin ymmärtävä, jopa rakastava, eikä ikävää nauretaan noille –tuntemusta tule.

Vähän sellainen nauretaan meille niin sanotuille kunnon ihmisille –olo kyllä tulee: koko absurdi joulubiletys on kuin parodia, ellei sitten ihan julma dokumentti, normista neljän hengen perheen jouluateriasta: kaiken pitäisi olla mukavaa ja täydellistä, mutta kaikki menee pieleen, kun kinkku ei ole kypsää (tässä elokuvassa ei todellakaan..) eikä se lanttulaatikkokaan mennyt niin kuin ennen ja tunnelman pilaa vanhojen kaivelu ja viinaa onneksi on. Farssiksihan moinen menee, kun joulun oletettu sanomakin kaikaa vessanpöntöstä.

Ekstrana ohjaaja kertoo kiintoisia elokuvan teon vaiheista vartin verran.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by VLMedia Oy, 2013