STOP THE PRESS!

Lainakengissä (In Her Shoes)

lainakengissaOhjaus: Curtis Hanson
Käsikirjoitus: Susannah Grant
Tuotanto: Lisa Ellzey, Carol Fenelon, Curtis Hanson, Ridley Scott
Pääosissa: Cameron Diaz, Toni Collette, Shirley MacLaine, Mark Feuerstein
Arvio: 2/5

Curtis Hanson on ohjannut niinkin erilaisia elokuvia kuin L.A. Confidental (vimmainen tarina kärsivistä ja väkivaltaisista miehistä), Wonder Boys (kirjailija syntyy) ja 8 Mile (räppärin kivinen tie menestykseen). Jos jonkin yhteisen piirteen näistä haluaa löytää, niin kaipa se olisi päähenkilöiden sisäinen kasvu. Samaa teemaa käsittelee Lainakengissäkin, joskin tyylilajikseen Hanson on valinnut lähinnä romanttisen komedian.

Lainakengissä kertoo kahdesta kahdesta eri puusta veistetystä sisaresta. Vanhempi sisar Rose (Toni Collette) on liki vanhapiikamainen lakimies, joka tyydyttää romantiikannälkäänsä roskakirjallisuutta lukemalla. Hänen tiukassa järjestyksessä pitämään elämäänsä aiheuttaa kaaosta itsekäs ja holtiton pikkusisko Maggie (Cameron Diaz), jolla miehiä riittää, mutta jonka elämää lukihäiriö vaikeuttaa. Rosekin vaikuttaa löytävän miehen elämäänsä, mutta Maggie tekee niin likaisen tempun, että siskosten välirikko alkaa näyttää lopulliselta. Maggie kuitenkin löytää sattumalta perheen kauan kadoksissa olleen isoäidin (Shirley MacLaine), jonka avulla siskokset alkavat oppia tuntemaan elämää ja itseään.

Lainakengissä on niitä kummallisia Hollywood-elokuvia, joissa ei oikeastaan vaikuta pahempia vikoja olevan, mutta jotka silti jättävät selluloidin maun katsojan suuhun. Tarina sinänsä on ihan kiinnostava ja Hanson osaa hommansa, samoin hyvät näyttelijät. Mutta. Oikeisiin ihmisiin verrattuna elokuvan henkilöhahmot ovat kuin paperinukkeja. Katsojaa eivät henkilöiden ilot ja surut jaksa lopultakaan paljon kiinnostaa. Ongelmia aiheuttaa myös tarinan poukkoilu eri paikoissa asuvien siskosten välillä. Kummankin tarinan kertominen myös venyttää elokuvan keston aivan liian pitkäksi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2005

Traileri: