STOP THE PRESS!

Scary Movie 4

Scary Movie 4Ohjaus: David Zucker
Käsikirjoitus: Craig Mazin, Jim Abrahams
Tuotanto: Robert K. Weiss, Craig Mazin
Pääosissa: Anna Faris, Regina Hall, Craig Bierko
Arvio: 1/5

Kun Zucker-Abrahams-Zucker ryhtyi työstämään ensimmäistä elokuvaansa “The Kentucky Fried Movie”, niin tuskinpa he tiesivät millaisen komedian osa-alueen he olivat aloittamassa. Kyseinen elokuva ei vielä ollut suuri menestys, mutta kun valkokankaille ilmaantui katastrofielokuvien kustannuksella pilaileva “Hei me lennetään”, niin menestys oli taattu. Olihan aiemmin toki kaikenlaisia hölmöilyjä ollut, mutta tästä alkoi komedian aivan uudenlainen aikakausi. Tämän jälkeen he kehittelivät televisiosarjan “Police Squad”, jossa ensimmäisen kerran tavattiin Leslie Nielsenin esittämä älykääpiöpoliisi Frank Drebin. Sarja jäi lyhyeksi, sillä katsojia se ei kerännyt. Toisaalta samoihin aikoihin he työstivät nykyaikaa ja menneisyyttä huvittavalla tavalla sekoittavan “Top Secret” -elokuvan. Elokuva menestyi hyvin, mutta vasta “Mies ja alaston ase” -trilogia räjäytti pankin ja jälleen ZAZ oli todella tämän komediasuuntauksen ykköstrio. Jerry Zucker päätti sitten siirtyä tekemään vakavampaa elokuvaa, mutta Jim Abrahams ja Jerryn veli David jatkoivat samalla linjalla.

“Scary movie” -elokuvasarjan kaksi ensimmäistä elokuvaa olivat Wayensin veljesten yritys jatkaa ZAZin viitoittamalla tiellä. Tämän elokuvasarjan idea on nimensä mukaisesti hyödyntää suosittujen kauhuelokuvien tunnetuimpia kohtauksia. Kolmannessa osassa Abrahams ja Zucker ottivat ohjat käsiinsä ja ovat jatkaneet sarjaa jo neljänteen osaan.

Tom Ryan (Graig Brieko) on aivan tavallinen satamatyöläinen, jolle aina sattuu pieniä haavereita konttien kanssa. Cindy Campbell (Anna Faris) muuttaa Ryanin naapuriin, jossa hän pitää huolta vanhasta rouvasta. Hän kuitenkin huomaa, että talossa kummittelee pieni poika, joka haluaa jotain häneltä. Tom tapaa Cindyn, johon hän ihastuu. Mutta pahempaa on tulossa, sillä taivas muuttuu oudosti ja maa alkaa täristä. Pian Tomille selviää, että maahan on hyökännyt “tr-Ipod”, joten hänen on pysäytettävä nämä alienit ja Cindyn puolestaan selvitettävä, kuka on tappanut tuon pienen pojan.

Elokuvassa naureskellaan monelle itsensä turhan vakavasti ottavalle elokuvalle, kuten “Saw”, “Maailmojen sota” ja “Kylä”. Niiden tärkeimpiä kohtauksia pistetään todella halvalla ja yritetään näin saada katsoja muka nauramaan. On myönnettävä, että muutamassa kohdin tuli hieman naurettua, mutta vähäiseksi ne kuitenkin jäivät. Ehkä parhaimmat naurut syntyvät, kun Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia ja supertähti Tom Cruisea pilkataan oikein olan takaa ja sehän sopii mainiosti, sillä heidän tempauksensa oikeassa elämässäkin ovat todella naurettavia. Elokuva koostuu lähinnä sketseistä, jotka on liimattu yhteen, kuitenkin hieman paremmin kuin Kummeleiden jutuissa, mutta Scary movien jutut itsessään eivät ole kovin hauskoja. Ihmettelen, että sarjaa on yleensä jatkettu, mutta edellisten osien menestyksen johdosta on elokuvayhtiön helppo kerätä rahat pois tyhmiltä katsojilta, koska he näköjään tietävät millaista elokuvaa halutaan nähdä. Enpä usko.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Dimension Films / Miramax Films, 2006

Traileri: