STOP THE PRESS!

Running Scared

running_scaredOhjaus: ja käsikirjoitus: Wayne Kramer
Tuotanto: Sammy Lee, Michael A. Pierce, Brett Ratner
Pääosissa: Paul Walker, Cameron Bright, Chazz Palminteri, Vera Farmiga, Johnny Messner, Ivana Milicevic, Karel Roden
Arvio: 4/5

Wayne Kramerin ohjaama ”The Cooler” (2003) oli pienimuotoinen hauska ja tyylikäs elokuva. Sen lämmin ote piti katsojan penkissä loppumetreille asti. Kun Kramer nyt tarttuu hieman ronskimpaan tarinaan, voisi alkaa ehkä jopa empimään, josko leffa on edes puoliksi katsottava. Varsinkin, kun pääosaa näyttelee Paul Walker, joka ei niin kauhean tyylikkäitä rooleja ole suoltanut. ”Running Scared” ei myöskään tarinana vaikuta kovin mielenkiintoiselta. Kuitenkin, kun leffa on saanut elokuvatarkastamolta K18-leiman, alkaa mielenkiinto pikku hiljaa herätä. Mistähän tässä on oikein kyse?

Mafian huumekaupat menevät hieman ongelmaisiksi, kun muutama naamioitunut poliisi päättää ryöstää sekä myyjät että ostajat. Tilanne muuttuu verta tihkuvaksi kaaokseksi, kun mafian pojat pistävät lyijyä jokaiseen likaiseen kyttään. Joey (Walker) saa tehtäväkseen hukata ammuskelussa käytetyt aseet. Hän kuitenkin on sen verran tulevaisuutta ajatteleva sälli, että päättää säilöä aseet sormenjälkineen muovipussissa varastoonsa. Pahan päivän varalle, mikäli itse joutuu poliisin kanssa tekemisiin… Kaikki näyttääkin hyvältä, kunnes naapurissa ammuskellaan. Ja aseena käytetään juuri poliisin murhassa käytettyä erittäin harvinaista asetta. Jos ase sattuisi joutumaan poliisien tai mafiosojen käsiin, saisi Joey kuulan kalloonsa. Alkaa kujanjuoksu, kun Joey koittaa löytää asetta käyttäneen ihmisen. Ja tietysti aseen. Ennen kuin on liian myöhäistä…

No en kyllä ihmettele, miksi tämä on K18. Elokuva on todella väkivaltainen. Ampumakohtaukset ovat erittäin graafisia, verta ei olla säästelty, eikä mitään inhottavaa koiteta jättää näyttämättä. Kuvaukseltaan leffa on todella tyylikästä katsottavaa, eikä tarina loppujen lopuksi kliseistään huolimatta ole mikään aivan surkea. Näyttelijät tekevät ihan kohtalaista työtä, mutta eniten pistää silmään huoliteltu visuaalinen ilme, jonka ansiosta leffaa seuratessa silmä lepää. ”Running Scared” on ehkä aavistuksen liian pitkä elokuva, mutta hyvä toimintaelokuva saakin olla yli kaksituntinen. Positiivinen yllätys!

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by New Line Cinema, 2006