STOP THE PRESS!

X-Men: Viimeinen kohtaaminen (X-Men: The Last Standing)

x-men_last_standingOhjaus: Brett Ratner
Käsikirjoitus: Zak Penn, Simon Kinberg
Tuotanto: Avi Arad, Lauren Shuler Donner, Ralph Winter
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Halle Berry, Famke Janssen, Sir Ian McKellen, Rebecca Romijn-Stamos, Kelsey Grammer, Shawn Ashmore, Ellen Page, Ben Foster, Vinnie Jones, Shohreh Aghdashloo, Anna Paquin
Arvio: 3,5/5

X-men -elokuvatrilogia saa kolmannen ja samalla viimeisen osansa. Tämä menestyksekkääksi ja onneksi myös tasokkaaksi muodostuneen elokuvasarjan kaksi edellistä osaa on sujunut ohjaaja Bryan Singerin johdolla, mutta tällä kertaa hänen tilalleen on palkattu “Rush Hour” -elokuvien ja “Punainen lohikäärme” -elokuvan ohjaaja Brett Ratner. Kun ensimmäisen kerran kuulin Ratnerin olevan elokuvan ohjaaja, niin otin asian pienellä varauksella, sillä hän ei mielestäni ole tehnyt kovinkaan tasokasta elokuvaa tähän mennessä. Päätin kuitenkin unohtaa ennakkoluuloni ja katsoa elokuva avoimin mielin.

Viranomaiset ovat kehittäneet keinon, jolla mutanttien geeniperä voidaan muuttaa tavalliseksi homo sapiensin DNA:ksi. Professori Charles Xavier (Patrick Stewart) pitää tätä mahdollisuutena tarjota mutanteille olla tavallinen ihminen. Xavierin arkkivihollinen Magneto eli Eric Lehnsherr (Sir Ian McKellen) ei ole asiasta ihastunut, vaan hän kasaa omaa mutanttiarmeijaansa tuhotakseen valtion tutkimuskeskuksen, joka sijaitsee kuuluisalla Alcatrazin vankilasaarella. Xavierin joukkoineen on estettävä Magneton aikeet, sillä tutkimuslaitoksella on myös lääkkeen perusta, valkoinen poika.

“X-men – viimeinen kohtaaminen” tarjoaa juuri sitä, mitä näiltä elokuvilta voi odottaa: vauhtia, upeita erikoistehosteita ja mainioita roolisuorituksia. Elokuvan suurin ongelma on itse ohjaaja Ratner, sillä hän on jälleen kerran lisänynt mukaan hänelle ominaisia suvantokohtia, jotka eivät tarjoa mitään erikoista katsojille. Suurin kiitos elokuvan toimivuudesta kuuluu käsikirjoittajille, jotka ovat jatkaneet hyvin tarinan viemistä eteenpäin. Kyseessä ei siis ole mikään jatko-osa, vaan trilogian päätösjakso, joka viedään tyylikkäästi loppuun. Hienointa tässä osassa on se, että näissä kolmessa jaksossa on nähty samat näyttelijät omissa rooleissaan. Se on myös yksi tämän trilogian tärkeimmistä vahvuuksista. “X-men – viimeinen kohtaaminen” tarjoaa lähes kahden tunnin aikana näyttävän ja viihdyttävän kokemuksen, jonka aikana on ihan hyvä unohtaa arjen huolet.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by 20th Century Fox, 2006

Traileri: