STOP THE PRESS!

Jackass 2

jackass2Ohjaus: Jeff Tremaine
Käsikirjoitus: Jeff Tremaine, Spike Jonze, Johnny Knoxville
Tuotanto: Spike Jonze, Johnny Knoxville
Pääosissa: Johnny Knoxville, Steve-O, Wee-Man, Bam Margera
Arvio: 3/5

Nyt nähdään elokuva, jossa syödään hevosen ulostetta ja pumpataan ahterista olutta. Tarvinneekohan leffasta muuta edes sanoakaan?

Johnny Knoxvillen luotsaama Jackass-porukka on kauhistuttanut TV-katsojia hirveillä tempuillaan jo vuodesta 1999 lähtien. Aina on faneja porukan kaatuilulle riittänyt, sillä ovatpa päässeet nyt tekemään jo toista pitkää elokuvaansa. Mielikuvitus tuntuu itsensäsatuttamisen ja yleisen kolhoilun jalolla saralla jätkillä olevan pohjaton. Voisi melkein ajatella, ja elokuvassakin siihen viitataan, että kolmos-osakin on jossain vaiheessa tulissa mikäli jengi hengissä pysyy.

Tämä satuttamisen saaga ja kivun ylistysveisu ei ole järjellä selitettävissä. Fyysisesti aikuiset miehet ovat ikuisia peterpaneja, jotka paskantavat toistensa päälle ja kokeilevat miltä tuntuu laittaa käsi karhunrautoihin ihan vain meitä viihdyttääksemme. Ettei meidän itsemme tarvitsisi. Nauru raikaa ja peräsuoli rutisee siihen tahtiin, että heikompia hirvittää. Välillä juoksennellaan nakuina, koska alasti ihminen on aidoimmillaan ja hauskimmillaan. Toisin kuin kotoisessa Duudsoneissa, Jackassissa ei näytetä tekojen seurauksia. Siinä missä Dudeilla joka toinen otos on Seinäjoen sairaalan päivystyspoliklinikalla, jättävät jenkkivastineet kohtauksen siihen, kun kaveri makaa tuskissaan maassa ja lyötyä lyödään. Raadollista ja arveluttavaa mutta toisaalta luulisi taukeimmankin katsojan tietävän, jopa ilman jättimäisiä varoitustekstejä, että kyllähän tuo koskee ja kovaa.

Jackass 2:ssa on kahdenlaisia temppuja. On niitä, joissa luita katkeaa, lihasta repeää ja iho on kukertavana mustelmista. Ne ovat sitä perinteisintä masokismihuumoria. Elokuvassa on myös piilokameramaisia jekkuja, joissa mm. mummoksi pukeutuneen vierailija Spike Jonzen kukkajakun alta repsahtaa esille tissi. Kamera kuvaa puskasta ja viattomat ohikulkijat haukkovat henkeään. Molemmankaltaiset jutut ovat parhaimmillaan todella hupaisia ja nimenomaan silloin, kun poitsut tekevät pahaa itselleen tai toisilleen. Siinä vaiheessa, kun kuvaan astuvat eläimet, kuten hevoset, sonnit ja käärmeet, muuttuu meno ainakin omasta mielestäni vastenmieliseksi. Sen verran luulisi olevan näillä vakuutusyhtiön kauhukakaroilla mielikuvitusta, että keksisivät stuntteja, joissa ei tarvitsisi härnätä eläimiä. Varmasti eläimillä on ollut hoitajat mukana ja muutenkin kelpo olot mutta jotenkin eläinvitsit jäävät elokuvan tylsimmäksi ja luotaantyöntävimmäksi anniksi.

Muilta osin täytynee tunnustaa, että mitä päkjömpää, sen hauskempaa. Ei taida olla arvostelijalla kaikki ruuvit tallella mutta esimerkiksi suihkukoneistettu rullatuoli oli niin absurdia, että eihän siinä voinut hörähdystä pidätellä. Aika viitseliäitä ovat jannut: Moniin sketseihin on nähty rutosti vaivaa, kuten vaikkapa laskettelurinteen rakentamiseen Bam Margeran olohuoneeseen, mutta lopputulosta näytetään katsojalle ehkä puoli minuuttia. Tulee todella mieleen, että nämä tanelithan tekevät tuota, ei vain kuvatakseen elokuvaa ja elannokseen, vaan ihan oikeasti huvikseen. Piilokameraosuudet onnistuvat myös naurattamaan. Sokerina pohjalla nähtävä terroristi-taksi- silmäänsahaus taitaa olla kaikkien aikojen hurjin kameran edessä tehty pila. Loppumusikaali on erinomaisen hupaisa idea ja jotain tuonkaltaista kekseliäisyyttä olisin suonut olevan leffassa enemmänkin, vaikkapa ihan välinumeroina kaiken niskantaittamisen ohessa.

Eihän tässä elokuvallisesti ole mitään tolkkua. Puolitoista tuntia hohotusta ja koohotusta ei elokuvateatterissa istuen oikein toimi. Mutta DVD:nä ja kotioloissa tämä on ehdotonta materiaalia vaikkapa pohjiksi ennen kaupungille lähtöä. Tosin suomalainen nuori mies ei mitenkään erityisen paljon lisä-provosointia enää 0,5 promillen jälkeen tarvitse, että itse ’tietää’ olevansa köyhän miehen Knoxville ja seuraukset ovat sitten sen mukaiset…Kyllähän tästä hupia piisaa yhtäkaikki.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Paramount Pictures

Traileri: