STOP THE PRESS!

Wild Hogs – Villit karjut

wild_hogsOhjaus: Walt Becker
Käsikirjoitus: Brad Copeland
Tuotanto: Todd Lieberman, Brian Robbins, Michael Tollin
Pääosissa: John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence, William H. Macy, Ray Liotta
Arvio: 1,5/5

Neljä miestä, neljä pateettista elämää. 39-vuotiaan esikoisohjaajan Walt Beckerin Wild Hogs – Villit Karjut -elokuvassa nimihenkilöt ovat Dudley, nettinörtti, jolle irvistelee oma kissakin, konkurssin myötä kaiken menettänyt liikemies Woody, lasten ja vaimon polkema oraalitohtori Doug sekä Bobby, joka on wannabe-kirjailija, putkimies ja ennenkaikkea roimasta auktoriteetin puutteesta kärsivä nössöisukki. Tämä kvartetti lepuuttaa mieltään viikoittain ottamalla kaksipyöräiset tallista ja ajamalla sievässä asetelmassa vakiopubiin yhdelle. Tällä kertaa kuitenkin joka iikalla on mennyt elämässä sen verran keljusti, että se pistää miettimään syvällisiä ja kaipaamaan hieman pidemmällekin tien päälle. Siinähän kruisailevat kohti itärannikkoa aikansa kunnes suututtavat ihan OIKEAN prätkäporukan ja joutuvat sitten ihan henkens’ kaupalla ja toinen toistaan tukien keräämään adrenaliinia lähitulevaisuudessa pilkottavan vanhuuden varalle. Siinäpä se käsikirjoituksen helmi lyhyesti.

Onhan Wild Hogs tavallaan sympaattinen komedia mutta kun ei se oikein naurata eikä ennenkaikkea näytä mitään uutta tämän elokuvatyylin edustajana. Alku on kyllä ihan lupaava ja allekirjoittanutkin, näiden keski-ikäistyvien jannujen vanavedessä ennemmin tai myöhemmin seuraava ikinuori, on aivan vissi, että tästähän sukeutuukin oikeinkin katsottava ja koskettava kuvaus kadotetusta nuoruudesta ja sen takaisin onkimisesta, edes hetkeksi. Alun pari hupaisaa gägiä jäävätkin sitten elokuvan parhaaksi anniksi kun loppua kohden mennään koko ajan matalamielisemmäksi. Kun sankarit saapuvat elokuvan puolivälissä Madridin (!) kylään, jonne sitten täysin aiheetta jumitetaankin, alkaa täysi diipadaapa-osasto.

Vain pohjalla vaivalloisesti huojuva hyväntahtoisuus ja tsemppi estää käyttämästä elokuvasta termiä tympeä mutta lähellä se on. Joka ainoan juonenkäänteen arvaa jo kaukaa ja mitä edemmäs mennään, sitä älyttömämmäksi meno muuttuu. Elokuvan suunta muuttuu jo siinä vaiheessa, kun surkimus-motoristit astuvat sisään hardcore-motojäppisten saluunaan. Nämä ’Helvetin Enkelit’ käyvät heti kimppuun kuin sika limppuun, mikä on täysin epäuskottavaa ynnä käsittämätöntä jopa draaman lakienkin puitteissa. Eihän siitä voi seurata mitään muuta kuin hurjaa takaa-ajoa ja seikkailua ja siitähän ei voi taas syntyä mitään muuta kuin veljellisen yhteyden vankistuminen ja pistevoitto 6-0. Niin ja hei, kyllähän nyt pusutteluakin pitää mukaan ympätä, se on selviö!

Wild Hogs vähän kuin suuri vitsi mutta ei sitten kuitenkaan. Paremmilla vitseillä ja näyttelijätyöllä tämä olisi voinut olla jopa peräti symppis vielä-kerran-pojat –kertomus mutta tällaisenaan kaikkine lättäotsaisine homovitseineen ja slapstick- yritelmineen jää lähinnä yhtä säälittäväksi kuin pääosan nelikkokin. Ja sitten kun mukaan ympätään vielä naurettavan tappelukohtauksen kautta aistikäytäviin väkistetty opetus, niin jo ovat zoukit minimissään. Ja ne näyttelijät: John Travolta on aivan hirveä ja näyttelee ajoittain kuin Leppäkosken ala-asteen teatterikerholainen. Martin ’papupata’ Lawrence ja Tim ’Koti Kuntoon’ Allen eivät pääse maneereistaan edes keski-ikäisinä mopopappoina mutta William H. Macy sentään vetää pinnat kotiin yrittämällä edes tuoda leffaan lämpöä, syvyyttä ja oikeasti hupaisaa huumoriakin. Vaan vihaksi pistää, että mitä kummaa laatunäyttelijänä joskus tunnettu Ray Liotta tekee huonoilemassa tämänkaltaisessa sekoilussa? Liotan pohjanoteerausmaista roolityötä huonompia ovat vain hänen kehossaan paistavat feikkitatuoinnit.

Loppuun vielä kunniaa kuvaaja Robbie Greenbergille: Todennäköisesti täysin ohjaajasta riippumatta Greenberg on etsinyt linssin eteen uljasta maisemaa ja komeita näkymiä, joita esitellään kiitettävän runsaasti sekä motskareilla että ilman. Moiset miljööt saavat kaasujalan (tai jollakulla –käden) vipattamaan ja mielen odottamaan heinäkuisen asfaltin tuoksua…

Renek for Smackthejack.net

Photos copyright by Touchstone Pictures, 2007

Traileri: