STOP THE PRESS!

Saalis – Tarua ja totta Mäkelän suvusta

saalisOhjaus ja käsikirjoitus: Taru Mäkelä
Tuotanto: Lasse Saarinen
Pääosissa: Mäkelän suku
Arvio: 5//5

Elokuva- ja teatteriohjaajana tunnetuksi tullut Taru Mäkelä aloitti uransa Yleisradiossa sekä käsikirjoittajana että ohjaajana. Hän osallistui mm. kulttisarjaksi muodostuneen Hymyhuulien tekemiseen. Televisiovuosien jälkeen Mäkelä siirtyi freelancer-ohjaajaksi. Hänen työnsä ovat hyvin arvostettuja, mutta ehkä suurempi yleisö muistaa hänen tuotannosta parhaiten sota-aikaan sijoittuvan romanttisen draaman ”Pikkusisar”. Nyt Mäkelä pureutuu uudessa dokumentissaan, ”Saalis – Tarua ja totta Mäkelän suvusta”, oman sukunsa tarinaan.

Tässä dokumentissa on kaksi eri puolta. Ensinnäkin siinä kerrotaan Mäkelöiden elokuvasuvun tarina, mutta toisaalta käsitellään myös porvariperheen tavasta elää ja toimia sekä suvun sisällä että liike-elämässä. Kun kysymyksessä on perheyhtiö, niin halu säilyttää koko toimintavalta omissa käsissä on hyvin olennainen osa myös Mäkelöiden luomassa Kinostossa. Ohjaaja itse toteaa dokumentin eräässä vaiheessa, että siinä missä suku toimi omalla tavallaan, niin hän koki itsensä lähinnä tarkkailijaksi, sillä pienenä hän jäi yksin poikien ja miesten keskuudessa. Eikä ihme, sillä yleisesti ottaen varakkaan porvarisperheen tunnusmerkki oli se, että mies tuo taloon rahan ja leivän ja nainen huolehtii kodista ja lapsista.

”Saalis – Tarua ja totta Mäkelän suvusta” on jo siinäkin mielessä mielenkiintoinen dokumentti, että se tarkka silmäys suomalaisen elokuva-alan historiaan alan merkittävimmän suvun tarinan kautta. Toisaalta se on myös kuvaus suomalaisen porvarissuvun tavoista toimia. Ohjaaja toimii myös kertojana jonka ansioista kokonaisuudesta tulee hyvin henkilökohtainen. Eikä ratkaisu ole mitenkään huono, sillä Mäkelä käsittelee asioita asiallisesti, mutta samalla myös itseironisesti. Ehkä juuri dokumentin viehättävyys on juuri siinä, että se kertoo suomalaisen elokuvan muutoksista yhden suvun näkövinkkelistä. Hyvä niin, sillä juuri tällaista on jo ehtinyt kaipaamaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Kuva: Taru Mäkelä