STOP THE PRESS!

Lions for Lambs

lion_of_lambsOhjaus: Robert Redford
Käsikirjoitus: Matthew Michael Carnahan
Tuotanto: Tracy Falco, Andrew Hauptman, Robert Redford, Matthew Michael Carnahan
Pääosissa: Robert Redford, Meryl Streep, Tom Cruise,  Michael Peña, Andrew Garfield, Peter Berg
Arvio: 4/5

Näyttelijä-tuottaja-ohjaaja Robert Redfordin ura amerikkalaisen elokuvan parissa on kestänyt lähes viisikymmentä vuotta. Suurin osa näistä vuosista on kulunut lähinnä näyttelijätyön parissa. Herra ehti olla alalla lähes kaksikymmentä vuotta, ennen kuin hänen esikoisohjauksensa ”Tavallisia ihmisiä” valmistui. Eikä hänellä ole ollut mikään kiire näiden ohjaustöidensä kanssa, sillä seuraavaa elokuvaa piti odottaa kahdeksan vuotta. Nyt valkokankaalle on saapumassa herran seitsemäs ohjaustyö nimeltään ”Lions for Lambs”.

Tom Cruisen esittämä senaattori Jasper Irving on päättänyt uudesta sotastrategiasta Afganistanissa, vaikka kansa onkin ryhtynyt vastustamaan sotaa. Siksi hän tarvitsee apua ja kutsuu arvostetun toimittajan Janine Rothin (Meryl Streep) luokseen kertoakseen ”jymyuutisen” tälle. Samaan aikaan professori Stephen Malley (Robert Redford) kertoo tarinaa kahdesta oppilastaan, jotka jättivät koulun ja värväytyivät armeijan palvelukseen. Nämä kaksi tarinaa yhdistyvät sillä, että Malleyn oppilaat ovat samaan aikaan suorittamassa tehtävää Afganistanissa, kun Roth tenttaa Irvingin motiiveja sodan jatkamiseen.

Elokuvan nimi kertoo itseasiassa siitä, kuinka lampaat johtavat leijonajoukkoa. Tässä tapauksessa senaattori, jolle tärkeintä on sota sodan takia ja aseteollisuuden tukeminen sitä kautta. Lisäksi toinen teema on totuus ja oikeudenmukaisuus. Onko sitä loppujen lopuksi, jos tiedotusvälineet määrittelevät sen, mikä on totta ja mikä ei? Entä kaventaako median mainostulot todellisten asioiden kertomista? Juuri näihin kysymyksiin elokuva osaltaan pureutuu. Sen lisäksi siinä käsitellään sitä, että armeija lähettää nuoria poikia sotaan valheiden myötä. Elokuva on suoranainen piikki republikaanisen puolueen edustajille, sillä he ovat olleet suurimpia sodan kannattajia. Siksi ”Lions for Lambs” on harvoja Hollywood-tuotantoja, joissa selkeästi tuodaan esiin sodan johtamisen valheet.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by MGM, 2007

Traileri: