STOP THE PRESS!

Mehiläisen elokuva (Bee Movie)

bee_movieOhjaus: Steve Hickner, Simon J. Smith
Käsikirjoitus: Jerry Seinfeld, Spike Feresten, Barry Marder, Andy Robin
Tuotanto: Jerry Seinfeld, Christina Steinberg
Pääosissa: Suom. ääninä mm. Janne Reinikainen, Laura Voutilainen, Samuli Vauramo, Tom Pöysti, Miitta Sorvali, Jarmo Koski
Arvio: 3/5

Mehiläisen elokuva on uusin ohjaustyö Steve Hickneriltä ja Simon J. Smithiltä, joiden taustalta löytyy niin Shrekiä, Pientä Merenneitoa kuin Roger Rabbitiakin. Nyt keskitytään pulleisiin, lentäviin raitapaitoihin ja ihan erityisesti omapäiseen mehiläisnuorukaiseen Barryyn. Hän on innoissaan valmistumassa mehiläiskoulusta kunnon mehiläiseksi mutta into laantuu, kun selviää, että koko loppuelämän ajan palveltava työpiste on valittava siinä silmänräpäyksessä ja siinä sitten pysyttävä. Tämähän ei Barrya innosta ollenkaan ja niinpä hän sääntöjä uhmaten lähtee pesästä seikkailulle ihmeelliseen ihmismaailmana ja vieläpä kaikkien lakien vastaisesti puhuu ihmiselle! Kun Barry saa tietää, että ihmiset röyhkeästi ryöväävät ja omivat itselleen mehiläisten vaivalla vääntämää hunajaherkkua, haastaa hän oikeuteen koko ihmiskunnan. Oikeusjuttu paisuu ja leviää ja päättyy lopulta pikkusiivekkäille voitokkaaksi mutta voiton seuraukset ovatkin karut: Hunajaa on liikaa, mehiläisiä ei tarvita ja kukatkin lakastuvat. On keksittävä vielä jotain tilanteen pelastamiseksi…

Yhtä paljon kuin Hicknerin ja Smithin elokuva, Bee Movie on myös Jerry Seinfeldin elokuva, sillä se perustuu hänen käsikirjoitukseensa. Seinfeld on sen myös tuottanut ja hän sen alkuperäisessä versiossa höpisee myös Barryn roolin. Tätä ei valitettavasti Suomessa nähdä ja se onkin yksi elokuvan isoimpia miinuksia. Suomenkielinen toteutus on tavan mukaan ihan ookoo ja menettelee mutta mitään superrevittelyjä se ei tällä kertaa pysty tarjoamaan. Sen sijaan kun katsoo alkuperäis-äänien nimiluetteloa niin kade alkaa käydä: Seinfeldin lisäksi muun muassa Renée Zellweger, Matthew Broderick, Oprah Winfrey, John Goodman, Chris Rock, Kathy Bates, Megan Mullally ja Rip Torn pörisevät pistiäisinä. Siihen nähden Suomen Janne Reinikainen, Laura Voutilainen, Mikko Kivinen ja kumppanit kuulostavat pakosti vähän vaisuilta. Sitä paitsi kornia on kuulla Jarkko Tammista esittämässä Ray Liottaa, alkuperäisessä homman tietysti hoisi mies itse.

Elokuva ei ihan ampaise lentoon kuten mesiveikot keräilyhommiin lähtiessään. Siinä on paljon hauskoja pikkuheittoja ja erityisesti jo mainittu Ray Liotta omana itsenään hunajakeisarina (!) ja Sting-pilailu naurattavat mutta kokonaisuus menee vähän säntäilyksi. Lasten elokuvaksi tämä tarjoaa aivan liian paljon heittoja aikuisille, kuten juuri Sting- tai John Travolta- piikittelyt tai monet kulttuuriset heitot. Lapsille jääkin ammennettavaksi lähinnä visuaalisuus ja se on totta kai komeaa työtä mutta ei toisaalta mitään sellaista, mitä ei oltaisi jo aiemmin nähty. Mehiläisten näkökulmasta animoidut vauhdikkaat lentokohtaukset ovat hengästyttäviä ja ehkä se on yksi elokuvan ongelmistakin. Meno on lähes koko ajan niin dynamiittia, että se alkaa jo syödä itseään. Hengähdystä ei ole paljon ja se alkaa koskea päähän. Kohtaukset ovat lyhyitä ja pörinä kovaa.

Eihän animaatiot koskaan mitenkään maailman uskottavimpia elokuvia ole mutta jotkut seikat Mehiläisen Elokuvassa tuntuvat tavallistakin pöljemmiltä. Jotenkin en ainakaan itse osaa ostaa ihmisille puhuvaa mehiläistä tai pelkkää pahuutta ilmentäviä mehiläishoitajia. Miksi ihmisistä ylipäätään on tehty yksiulotteisen pahoja ja vieläpä sangen alleviivatusti? Käsikirjoituksen kokonaisuutta olisi voitu miettiä vitsien sinkoilemisen sijaan. Myös lopun lentokonekohtaus on päälle liimattu ja se on ihan takuulla ympätty mukaan vain hauskan ’mehiläislaskeutumisen’ vuoksi. Animaatioita on nykyään liikkeellä elokuvakankaiden liepeillä niin paljon, että käsiksessä pitää todella olla jotain jytisevän omaperäistä, että se uppoaa, kuten vaikkapa taannoisessa Surf’s Upissa. Bee Movie on kivaa katseltavaa mutta ei oikein mitään sen kummempaa.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by DreamWorks Animation, 2007

Traileri: