STOP THE PRESS!

X-Files: Usko koetuksella (The X-Files: I Want to Believe)

x-files_i_want_to_believe_the_2008_5383_posterOhjaus: Chris Carter
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz, Chris Carter
Tuotanto: Chris Carter, Frank Spotnitz
Pääosissa: David Duchovny, Gillian Anderson, Amanda Peet, Billy Connolly
Arvio: 2,5/5

Entiset FBi-agentit ovat jälleen mystisten rikosten jäljillä. 10 vuoden tauon jälkeen Salaiset kansiot-tv-sarjasta tutut päähenkilöt saavat ratkoa salaperäisesti kadonneiden tyttöjen kohtaloa. Pienen suostuttelun jälkeen Mulder (David Duchovny) on intonsa huipussaan etsimässä johtolankoja mutta Scullyä (Gillian Anderson) ei enää kiinnosta katsoa pimeyteen. Selvännäkijä-pedofiili auttaa heitä totuuden jäljille ja oikean ja väärän välimaasto on tälläkin kertaa hämärä.

Tv-sarjan luoja Chris Carter yhdessä Frank Spotnizin kanssa on siirtänyt päähenkilöt etäämmäs alieneista ja laittanut heidät tämän päivän polttavan rikollisuuden pariin eli laittoman elinkaupan. Tämä ei fania liiemmin ilahduta koska se ei ole parhaimmalla tavalla onnistunut. Tarina jää hieman jännitteettömäksi jo ihan päähenkilöiden suhteestakin johtuen. Mulder ja Scully ovat päätyneet yhteen ja tarinaa ajatellen heidät olisi kannattanut pitää erillään miettimässä vaikkapa yhteenmenoa. Nyt pari pohtii asioita jopa melkein rasittavuuteen asti kun tv-sarjassa jännite heidän välillään oli mielenkiintoinen ja oleellinen osa sarjaa. Ja missä on pahuuden ilmentymä Tupakkamies, jonka ilmestymistä kuvioihin jää kaipaamaan mutta onneksi sentään uskollinen tuki ja turva esimies Skinner sentään piipahtaa hetkisen. Vaikuttaa, että Carter on hukannut sen oleellisen ja mielenkiintoisen osan tarinaa: päähenkilöiden suhteen jännityksen sekä maan ulkopuolisen elämän etsinnän. Lopputulos on jotain keskinkertaisen jännityksen ja mustanpuhuvan elinkaupan sekä raamatullisten viittausten hyvyyden ja pahuuden läheisyydestä toisiinsa. Jumala opastaa eksyneitä hädänkin hetkellä vaikka he eivät tätä kaikkien mielestä ansaitsisi.

Äänenkäyttö ja musiikki elokuvassa on mallillaan ja tässä tapauksessa koiran haukunta seuraa katsojaa aavemaisesti koko ajan tarinassa. Lisäksi kannattaa katsoa elokuva lopputekstien ihan loppuun saakka sillä siellä odottaa ihan hauska yllätys kuvallisesti. Kuitenkin jää pieni toivo itämään seikkailuparin paluusta valkokankaalle alienin metsästyksen merkeissä sillä siitä riittää ammennettavaa. Heissä on karismaa, jonka turvin tämä elokuva on kuitenkin ihan katsottava.

Sari Rivinen for smackthejack.net

Photo´s copyrights by Twentieth Century Fox, 2008

Traileri: