STOP THE PRESS!

Flash of Genius

flash_of_genius06Ohjaus: Marc Abraham
Käsikirjoitus: Philip Railsback, John Seabrook
Tuotanto: Gary Barber, Roger Birnbaum, Michael Lieber
Pääosissa: Graig Kinnear, Lauren Graham, Dermot Mulroney, Alan Alda
Arvio: 3/5

Flash of Genius on loistava oikeussalidraama. Robert Kearns (Greg Kinnear) taistelee USA:n autoteollisuutta vastaan. Hän on kehittänyt uuden laitteen ja hankkinut patentin siihen. Tunnettu automerkki omii keksinnön antamatta tunnustusta keksijälle. Kearns aloittaa uuvuttavan taistelun autojättiä vastaan eikä hänen uskota voittavan sitä.

Tarina on ensinnäkin kiehtova koska se perustuu tositarinaan. Kinnear on elämänsä roolissa ja onnistuu yllättävän loistavasti keksijän roolissa. Tarina on napakka mutta kuitenkin sopivasti tunnelmiin pysähtelevä antaen draaman kasvaa suuriin mittoihin. Oikeussalidraamaksi elokuva on oikein onnistustunut eikä jää tv-elokuvamaisen puuduttuvaksi kertomukseksi. Se ei keskity pelkästään yksilön taisteluun oikeuden puolesta vaan hänen perheensäkin saa huomiota. Kieltämättä tarina on suuri klassinen Hollywood-kertomus perheen tärkeydestä ja voitosta pahaa vastaan mutta oikein viihdyttävä sellainen.

Elokuva on hyvä muistutus suuryhtiöiden vallasta patenttimarkkinoilla. Valonarkoja aiheita riittäisi patenttien tiimoilta varmasti lisääkin elokuviksi ja dokumenteiksi asti. Sinänsä voisi ihmetelläkin, että elokuva on voitu tehdä kun kyseinen autojätti on edelleen toimiva yritys ja oikeustapaus ei ole niin vanha vielä. Samalla elokuva on myös muistutus yksilön mahdollisuudesta ja rohkeudesta käydä taistelua vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta sekä ahneutta vastaan.

Flash of genius -elokuvaa on innoittanut amerikkalaisen sanomalehden New Yorkerin samanniminen artikkeli vuodelta 1993, jossa on pohdittu keksijän tapausta ja koko patenttioikeusjärjestelmää. Tämä aiheeltaan rohkea elokuva on Marc Abrahamin ensimmäinen ohjaustyö. Hän on toiminut myös tuottajana aiemmin (mm. Kuolleiden aamunkoitto).

Sari Rivinen for smackthejack.net

Photo´s copyrights by Intermittent Productions, 2008

Traileri: