STOP THE PRESS!

The Unborn

The-Unborn-movie-posterOhjaus ja käsikirjoitus: David S. Goyer
Tuotanto: Michael Bay, Andrew Form, Bradley Fuller
Pääosissa: Odette Yustman, Gary Oldman, Meagan Good, Cam Gigandet, Jane Alexander, Carla Gugino, James Remar, Atticus Shaffer
Arvio: 2,5/5

Moderni kauhu on nykyään epämodernia. Moderni kauhuelokuva on itsessään paradoksi, joka kierrättää kaikkea koettaen olla uutta. David S. Goyerin ohjastama The Unborn sekoittaa perinteisiä ajatuksia demoneista, epäkuolleista, uskonnollisista hahmoista ja muusta sälästä, joita on käytetty elokuvissa jo pitkään. Pääosassa leffassa pyörii söpöhkö Odette Yustman, ja sivuosaan on saatu kammettua legenda jo eläessään: Gary Oldman. Toimiiko kierrätys tällä kertaa?

Casey Beldon (Yustman) on nuori nainen, jota oudot näyt alkavat koetella. Aivan kuin joku aave seuraisi häntä. Muutaman erikoisen tapahtuman jälkeen neito saa tietää, että hän on itseasiassa ollut kaksonen, mutta hänen sisarensa on kuollut jo kohdussa. Jotta likan pää menisi vielä enemmän sekaisin, hän löytää sattumalta itsemurhan tehneen äitinsä tavaroiden seasta tietoa vanhasta naisesta. Nainen osoittautuu Caseyn isoäidiksi, joka paljastaa, että Caseytä jahtaa outo henki, jonka tarkoituksena on ottaa ruumis valtaansa ja elää sen kautta tässä maailmassa. Caseyn ainoana toivona on manaus, jota suorittamaan hän taivuttelee rabbi Sendakin (Oldman). Mutta pystyykö kukaan pelastamaan Caseytä tältä julmalta olennolta, joka näyttää pystyvän mihin tahansa?

Muutamat kohtalaiset pelottelut leffassa on. Se on tiivistunnelmainen, mutta turhan naiivi. Se on suhteellisen hyvin leikattu, joka pelastaa keskiverron ohjauksen puutteet. Näyttelijät tekevät tavanomaista jälkeä, jollaista yleensä tällaisissa kauhuelokuvissa näkeekin. Yustman tosin kyllä piirtää heiveröisestä tyttösestä melko todellisen kuvan, mutta Oldmania ja Atticus Shafferia lukuunottamatta sivuosaesittäjät ovat vain tiellä. Maskeeraus on elokuvan parasta antia, koska se antaa kylmän kosketuksen tuonpuoleiseen. Tarina taas on hyvin perinteikäs, joskin huvittava, sillä siihen on onnistuttu saamaan mystiikkaa, uskonnollisia henkiä, uudelleensyntymistä ja tietysti natseja. Melkoinen soppa siis.

The Unborn on onneksi lyhyt elokuva, joten sen katsominen on ihan hauska kokemus. Siitä on karsittu kaikki ylimääräinen pois, eikä kohtauksia ole yritetty pidentää turhaan. Se on tiivis paketti, ja vaikka se onkin tarinaltaan vähän tyhmä, osaa se sentään pelotella. Paremman puutteessa tällainenkin kauhu menettelee…

Jari Järvi for Smackthejack

Photo’s copyright by Rogue. Pictures, 2009