STOP THE PRESS!

Inkheart – Mustesydän (Inkheart)

Inkheart – Mustesydän (Inkheart) Ohjaus: Iain Softley
Käsikirjoitus: David Lindsay-Abaire
Tuotanto: Cornelia Funke, Diana Pokorny, Iain Softley
Pääosissa: Brendan Fraser, Paul Bettany, Eliza Bennett, Helen Mirren, Sienna Guillory, Andy Serkis, Matt King, Jim Broadbent
Arvio: 2/5

Inkheart – Mustesydän kertoo velhokieli Mo Folchartista (Brendan Fraser). Velhokielet ovat väkeä, joka kirjoja ääneen lukemalla pystyy tuomaan kirjojen henkilöt ja tapahtumat todelliseen maailmaan. Paha kyllä, samaa kyytiä todellisesta maailmasta katoaa ihmisiä kirjoihin. Näin on käynyt Mon vaimolle (Sienna Guillory). Saadakseen vaimonsa takaisin Mon pitää tyttärineen (Eliza Bennett) löytää harvinainen Mustesydän-kirja. Se ei olekaan helppoa, sillä ääneen lukemisen takia kirjasta tähän maailmaan tulleet ja täällä mainiosti viihtyvät pahikset tuhoavat kirjoja voidakseen jäädä tänne.

Elokuvan idea on ihan okei, ja kelpo fantasiaan tarvittavia aineksiakin löytyy: on uhkaavasti käyttäytyvä tummanpuhuva, mystinen ja arpinaamainen muukalainen, on keskiaikaistyylisiä sokkeloisia kyliä ja taloja, eksentrinen isotätikin (Helen Mirren) häärää mukana. Inkheart – Mustesydämen alku onkin lupaava. Sitten niinkin hyvän elokuvan kuin K-PAXin ohjanneelta Iain Softleylta karkaa mopedi käsistä. Juonenkäänteet seuraavat toisiaan hengästyttävässä tahdissa, ja koko homma menee ihan vain säntäilyksi. En ole lukenut Cornelia Funken kirjaa, johon elokuva perustuu, mutta näyttää vähän siltä, että elokuvantekijöille on tullut kiire ahtaa koko kirja elokuvaan. Brendan Fraser ei ole kummoinen näyttelijä, ja muutenkin näyttelemiset on näytelty tyyliin ”tehdään nyt tämäkin, kun tuli luvatuksi”. Mustesydämen kirjoittaneen kirjailijan hahmo (Jim Broadbent) on sentään mukavan itseironinen. Melkoisen vaisu esitys kuitenkin kaiken kaikkiaan.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by New Line Cinema, 2008

Traileri: