STOP THE PRESS!

Tieto (Knowing)

Knowing Movie Poster Nicolas CageOhjaus: Alex Proyas
Käsikirjoitus: Ryne Douglas Pearson, Juliet Snowden, Stiles White
Tuotanto: Todd Black, Jason Blumenthal, Steve Tisch, Alex Proyas
Pääosissa: Nicolas Cage, Chandler Canterbury, Rose Byrne, Lara Robinson, Nadia Townsend
Arvio: 3/5

Alex Proyas on tehnyt suhteellisen mielenkiintoisia elokuvia. Periaatteessa tietynlaiseksi b-leffaksi tarkoitettu The Crow (1994) nousi yleiseen tietoisuuteen, kun sen pääosaesittäjä kuoli kesken kuvausten, ja leffa jouduttiin tekemään loppuun tietokonetta apuna käyttäen. Herran scifi-pläjäys Dark City (1998) valloitti kolkolla ja tyylitellyllä ilmeellään, ja Will Smithin tähdittämä I, Robot (2004) oli, ongelmistaan huolimatta, sangen mainio tieteistoimintaraina. Kun tällainen hyvin visuaalinen ohjaaja on jälleen tekemässä uutta hieman utuista eepostaan, herää mielenkiinto väkisinkin. ”Tieto” on Nicolas Cagen tähdittämä jännäri, jossa trailereiden perusteella olisi odotettavissa jotakin maailmanlopun enteilyä. Vaan lisääkö ”Tieto” tuskaa?

50-luvun lopulla joukko koululaisia piirtää omat näkemyksensä tulevaisuudesta. Kun muut lapset piirtävät papereihinsa raketteja ja robotteja, kirjoittaa eräs tyttö paperinsa täyteen sattumanvaraisilta näyttäviä numeroita. Nämä paperit suljetaan aikakapseliin, joka on tarkoitus avata 50 vuoden kuluttua. Ja kun 50 vuotta on kulunut, ja kapseli kaivetaan maasta, joutuu outo numeroita sisältävä lappu professori John Koestlerin (Cage) pöydälle. Herra huomaa, että numerosarjat pitävätkin sisällään tiedot 50:n vuoden aikana tapahtuneista onnettomuuksista ja niissä kuolleista ihmisistä. Pahimmat tapahtumat kuitenkin näyttävät numerosarjojen mukaan olevan vasta tulossa. Mutta voiko tulevaisuutta ennustaa? Ja mistä nuori tyttö 50 vuotta sitten oikein nämä tiedot sai?

”Tieto” on osin jopa kevyitä kauhuelementtejä omaava tieteistarina. Elokuva on hyvin tiivistunnelmainen, joskin loppua kohden se alkaa vähän hajoamaan käsiin. Cage ei heittäydy rooliinsa täysillä, ja tuntuukin, että leffan parhaan suorituksen titteli menee Lara Robinsonille ääniä kuulevan Lucindan roolista. Visuaalisesti leffa osittain hivelee silmiä, ja sen muutamat efektimyllytykset ovat suhteellisen miellyttävää katsottavaa. Onkin hieman masentavaa, että Proyas ei saa pidettyä elokuvaa kasassa loppuun asti, sillä alku vaikutti todella lupaavalta.

”Tieto” ei lisännyt tuskaa, muttei myöskään sitä poistanut. Se on ihan kelpo scifitrilleri, ja tiivistämällä se olisi voinut olla todella tyylikäs. Ja koska leffan alku on hyvin onnistunut, ei lopun lievä vesitys täysin tuhoa kokonaisuutta. Miellyttävä tunnelmapala.

Jari Järvi for Smackthejack

Photo’s copyright by Summit Entertainment, 2009

Traileri: