STOP THE PRESS!

Odottamaton ehdotus (The Proposal)

TheProposalOhjaus: Anne Fletcher
Käsikirjoitus: Peter Chiarelli
Tuotanto: David Hoberman, Todd Liebermann, Vitaly Versace
Pääosissa: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Betty White, Denis O’Hare, Malin Akerman
Arvio: 2,5/5

Anne Fletcherin ohjaama Odottamaton ehdotus kertoo pelätystä ja hirviömäisestä kustannustoimittajasta, Margaretista (Sandra Bullock), jonka assistentti Andrew (Ryan Reynolds) on erityisen törkeän pompottelun kohteena. Huippu saavutetaan, kun Margaret painostaa Andrew’n menemään kanssaan kulissiavioliittoon välttyäkseen työviisumin umpeuduttua joutumasta karkotetuksi kotimaahansa Kanadaan. Homma alkaa riistäytyä käsistä, kun epätodennäköinen pari joutuu maahanmuuttoviranomaisten tarkkailun takia lähtemään Alaskaan tapaamaan Andrew’n vanhempia ja muita lievästi omituisia sukulaisia.

Romanttinen komedia on ollut melkoisessa alennustilassa viime aikoina: varsin vähän on ollut niin romantiikkaa kuin huumoriakaan tarjolla. Odottamaton ehdotus ei ole kaikkein surkeimmasta päästä, muttei sitä hirveästi voi kehuakaan. Elokuvan alkupuolella se huumori aiheuttaa ihan mukavaa hykertelyä, joskaan ei varsinaista ääneen hörähtelyä. Romanttisella puolella Bullock ja Reynolds ovat sen verran epäsuhtainen pari, että pieneksi jäävä kipinä ei kunnon roihuksi leimahda. Ja niin ihana kuin Bullock onkin, alkavat hänen maneerinsa jo rasittaa. Jotenkin Bullock onnistuu näyttelemään kovapintaista pomoakin kuin tytönheitukkaa; tätä menoa Bullock siirtyy näyttelemään ihan samalla tavalla hassuhkoa dementtimummelia. Sääli tällainen jämähtäminen, koska kykyjä naisesta kyllä löytyisi.

Elokuvan loppu sitten lässähtää viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan pitää puheita perheen ja suvun tärkeydestä. Lopun yllätykselliset käänteet eivät yllätä, ja aivan lopussa sitten käy niin kuin näissä elokuvissa on tapana. Hyvä tietysti niin.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Touchstone Pictures, 2009

Traileri: