STOP THE PRESS!

Planeetta 51 (Planet 51)

International 1-SheetOhjaus: Jorge Blanco
Käsikirjoitus: Joe Stillman
Tuotanto: Ignacio Pérez Dolset, Guy Collins
Pääosissa: Suom. ääninä Jasper Pääkkönen, Jaakko Saariluoma, Petteri Summanen, Kari Ketonen, Simo Frangén
Arvio: 2,5/5

Planeetta 51 tarjoaa melko tyypillisen nykypäivän animaatiohöpöilyn kaukana avaruuden uumenissa kelluvasta planeetasta, joka on täynnä asukkaita iloineen ja suruineen. Kovin tutunomaista elämänkulkua heilauttaa pahan kerran ufo, joka päivänä eräänä laskeutuu pääkadun varteen. Eikä siinä vielä kyllin – asteleepa tunnistamattomasta lentävästä esineestä outo muukalainen. Ja vielä pystyttää oudon lipun kera punavalkoraidoituksen ja sinipohjaisten 50:n tähden kadun varteen! No koittaahan siinä astronauttiparalle kovat ajat, kun paikallinen armeija hulluine tiedemiehineen tahtoo tuhota tai vähintäänkin silputa ukkelin. Siltikin, vaikka tämä tekee kaikkensa vaikuttaakseen vakuuttamaltaan pösilöltä ja itsekeskeiseltä jenkkisankarilta. Onneksi muutama paikallinen uskoo miestä ja näiden avulla avaruuskeikari saadaan seikkailulle kohti paluumatkaa.

Näitä remeltäviä animaatioita tulee nykyään niin runsaasti, ettei kaikkiin pakostikaan riitä loistavia tai edes puolihyviä ideoita. Valitettavasti Planeetta 51 on yksi näistä, joita myöhemmin ei enää muista edes nähneensä. Käsikirjoituksessa on muutama erinomaisen hauska hetki mutta juoni on merkillisen pongahteleva ja uskomattoman epäkiinnostava. Tellus-miehen vankila-karku-vankila-karku- sinkoilu takaa, ettei juoneen muodostu kunnollista kaarta vaan se jää hajanaiseksi hupailujen sarjaksi. Kaiken pahan lisäksi nämä hupailut ovat pääosin vähän väsynyttä osastoa. Tätä kohellusta on ollut kirjoittamassa Shrekit kynäillyt Joe Stillman mutta nyt ei vitsi oikein mieheltä lennokkaasti lähde.

Animointi on hulvattoman upeaa, itse asiassa parasta pitkään aikaan yhdessä taannoisen Up-elokuvan kanssa. Animointiryhmän vaivoja säästelemättömän näköinen työnjälki onkin elokuvan parasta antia ja sitä jo sinällään kyllä katsoo silmät killillään. Ikävä kyllä sisällössä ei olla päästy samanmoiseen hurjuuteen. Joku script editor tai isompi kässäriryhmä olisi voinut tehdä elokuvan ryhdittömyydelle aika hyvää. Eniten risoo, että elokuvan sympaattisin hahmo, perinteisesti show’n varastava sivuosa-ihanainen, ammentaa Wall-E:stä. Astronautti-Chuckin koiramaisesti käyttäytyvästä kamera-autosta on vaikea sanoa, onko se suoranainen varkaus vai Wall-E-parodia mutta ristiriitaisia tuntoja se herättää. Perheen pienimmille tämä hahmo toimii kuin sikaflunssa, se on selvä peli. Muuten palleroisille filkka on aika meluisa ja hälyinen. Tosin niinhän nykyään ovat jo päiväkotien pihamaatkin.

Ja sitten vielä valitus ikuisaiheestani: Dubbaamisesta! Kun alkuperäisessä ääninauhassa parastaan panevat muun muassa legendat Gary Oldman ja John Cleese niin mitä luulette, onko kiva kuunnella Jasper Pääkkösen tai Reino Nordinin muunnelmaa teemasta? Muutenkin dubbaaminen on nyt hieman puolivillaisen, jopa ärsyttävän kuuloista. Lajin ensikertalainen, hauskamies Simo Frangén tekee juuri niin frangenmaisen suorituksen kuin kuvitella saattaa eli kyllähän se huvittava on.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Ilion Animation, 2009

Traileri: