STOP THE PRESS!

Nina Simone: Live At Ronnie Scott’s

Nina Simone: Live At Ronnie Scott'sLisätietoja: Kappaleet: God God God, If You Knew, Mr. Smith, Fodder in Her Wings, Be My Husband, I Loves You Porgy, The Other Woman, Mississippi Goddam/Moon Over Alabama Medley, For a While, See-Line Woman, I Just Sing to Know I’m Alive, My Baby Just Cares for Me
Arvio: 4/5

Viime huhtikuussa 70-vuotiaana edesmennyt Nina Simone (oikealta nimeltään Eunice Kathleen Waymon) oli yksi viime vuosisadan merkittävimmistä amerikkalaisista soul-laulajattarista, jonka repertuaariin kuului myös jazz, blues, kabaree ja jopa popahtavampi musiikki. Ei siis ihme, että häntä on pidetty mm. Bettie Smithin ja Ella Fitzgeraldin tasoisena laulajana. Ensimmäiset levytyksensä hän teki vuonna 1952. Ne olivat George Gerswinin musikaalin laulu ”I Loves You Porgy” ja ”My Baby Just Cares For Me”, joka nousi tunnetuksi nuoremman sukupolven keskuudessa mm. Chanelin mainoksen myötä. 60-luvun loppupuolella hän päätti muuttaa pois Yhdysvalloista poliittisten asioiden johdosta ja matkusti ympäri maailmaa 25 vuoden ajan. Tänä aikana hän teki myöskin erilaisia levytyksiä kuten Hair-musikaalin ”Ain’t Got No — I Got Life” tai Bee Geesin ”To Love Somebody”. Vasta 90-luvulla Simone muutti lopullisesti Ranskaan, jossa hän eli viimeiset vuotensa.

Tämä vuonna 1984 Lontoon kuuluisalla Ronnie Scott’s Clubilla taltioitu konsertti on hyvä osoitus Simonen omintakeisesta, mutta samalla uskomattomasta taidosta tulkita musiikin eri tyylisuuntauksia. Ei pidä myöskään unohtaa sitä, että hän on koulutuksen saanut lahjakas pianisti. Tämä näkyy hyvin konsertissa, sillä suurimmaksi osaksi musiikista vastaa Simone itse. Itselleni suosikkikappaleiksi tällä taltioinnillla nousivat The Other Woman ja sikermä Missisippi Goddamn / Moon Over Alabama. Kokonaisuutena konsertti on hyvin intiimi ja lämminhenkinen, mikä korostaa entisestään laulajattaren loistavia tulkintoja. Lisäksi kappaleiden välille on lisätty Simonen haastattelunpätkiä, jotka hieman vievät taltioinnin tehoa, sillä itse konsertti jo itsessään olisi ollut tiukempi paketti. Kuva- ja äänenlaatu eivät ole aivan nykyaikaista tasoa, mutta ei niin tässä tapauksessa pitäisikään olla. Kuvan ja äänen pehmeys tekevät taltioinnista entistäkin nautinnollisemman kokemuksen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Inakustik, 2003