STOP THE PRESS!

The Wolfman

WolfmanOhjaus: Joe Johnston
Käsikirjoitus: Andrew Kevin Walker, David Self
Tuotanto: Benicio Del Toro, Sean Daniel, Rick Yorn, Scott Stuber
Pääosissa: Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving
Arvio: 3,5/5

Iso paha susi, sitä Punahilkkakin pelkää. Mutta kun susi ei olekaan pelkkä eläin, vaan osittain ihminen, silloin pelko saa ihan uudet kasvot. Ihmissusi on klassinen hirviö, joka filmatisoinneissa on pelotellut ihmisiä jo 40-luvulta asti. Sittemmin ihmissusien ja vampyyrien välistä taistelua on pyritty kuvittamaan kömpelöillä hörhöeepoksilla, joiden tarkoitus on ollut lähinnä rahan takominen. Klassikko ”The Wolfman” vuodelta 1941 on nyt joutunut uudelleenfilmatisoinnin kohteeksi. Tämähän on selviö, kun Hollywoodissa hyvät ideat ja käsikirjoitukset tuntuvat olevan katoava luonnonvara. Vaan miten taipuu susimiehen ohjaaminen Joe Johnstonilta, jonka cv:stä löytyy Jurassic Park III:n (2001) ohella lähinnä draamaa tyyliin Hidalgo (2004) ja October Sky (1999)? Näyttelijäkatraaseen ainakin on saatu aina pätevä Anthony Hopkins ja suhteellisen taidokas Benicio Del Toro, joten aika pitkälle käsikirjoituksesta ja ohjauksesta leffan laatu kiinni on.

Elokuvassa Lawrence Talbot (Del Toro) palaa takaisin Englantiin asuttuaan pitkään Yhdysvalloissa. Lawrencen veli on löytynyt kuolleena, ja pienen kylän ihmiset uskovat, että veljen on tappanut jokin julma peto. Lawrence päättää selvittää, kuka tai mikä on vastuussa hänen veljensä kuolemasta, mutta päätyy itse omituisen pedon puremaksi täyden kuun aikaan sumuisella niityllä. Lawrence paranee kuitenkin nopeasti ja pian hänelle selviääkin kaamea totuus: hän on ihmissusi. Mutta hän ei ole ainoa, sillä muitankin salaisuuksia alkaa paljastumaan nopeaan tahtiin…

Olin sangen yllättynyt, kuinka hyvin vanhan ajan kauhuelokuvien tunnelma on pystytty saavuttamaan. The Wolfman on onnistunut yhdistämään teknisen kikkailun klassiseen gotiikkaa tihkuvaan ulkoasuun. Visuaalisesti leffa on hyvin vakuuttava, niin lavastukseltaan kuin puvustukseltaankin, ja synkkä värimaailma sopii elokuvaan todella hyvin. Ongelma on Johnstonin henkilöohjauksessa. Paikoitellen Hopkinssin repliikit tuntuvat täysin vasurilla vedetyiltä, eikä Del Torokaan oikein pääse kykyjään näyttämään.

Ongelmistaan huolimatta ”The Wolfman” on suhteellisen hyvä veto tänä modernin kauhuelokuvan aikana tuoden takaisin hieman sitä nostalgista tyylikkyyttä, joka tuntuu leffantekijöiltä unohtuneen. Näyttävä teos, jonka pelotteluelementit toimivat hyvin.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Pictures, 2010

Traileri: