STOP THE PRESS!

Aavikon kukka (Desert Flower)

desert_flowerOhjaus: Sherry Horman
Käsikirjoitus: Sherry Horman, Smita Bhide
Tuotanto: Peter Herrmann
Pääosissa: Liya Kebede, Sally Hawkins, Timothy Spall, Soraya Omar-Scego, Juliet Stevenson, Craig Parkinson
Arvio: 3,5/5

Waris Dirie nousi äkkiä huippumalliksi päästyään Lontooseen, mutta naisen tie ennen tätä oli melko kivikkoinen. Dirie julkaisi elämästään kirjan, josta tuli suuri menestys. Nyt tätä kirjaa on käytetty pohjana elokuvalle ”Aavikon kukka”, joka kertoo Dirien tarinan. Warista itseään näyttelee suhteellisen uusi tulokas Liya Kebede, jolla ei suuria rooleja ennen tätä ole ollut. Ohjaaja Horman on tehnyt aiemmin lähinnä tv-elokuvia, joten tällainen suureen hehkutukseen noussut elokuva lienee hyvinkin tervetullut nimike ansioluetteloon.

Elokuvassa kuvataan, miten Waris ponnistelee Lontoossa selvitäkseen vähäisellä kielitaidollaan. Hyväntahtoinen ihminen löytää yllättäen nuoren ystävän Marilynista (Hawkins), joka jopa lupautuu antamaan yösijan kodittomalle. Somaliasta kotoisin oleva Waris opettelee vähitellen englantia, ja yllättäen saa tarjouksen mallin työstä, kun kuvaaja Terry Donaldson (Spall) bongaa hänet pikaruokalassa. Suhteellisen äkkiä Waris on jokaisen muotilehden kannessa, mutta naista kalvaa menneisyys. Kipeä menneisyys, jonka vuoksi hän luopuu urastaan ja alkaa avoimesti ajaa naisia koskevaa asiaa, naisten ympärileikkausten kieltämistä.

Draamana ”Aavikon kukka” on melko tyypillinen teos, joskin se on kyllä huolellisesti tehty. Mutta elokuva tuntuu todella pitkältä, välillä jopa pitkäveteiseltä. Takautumien avulla tuodaan esiin Dirien menneisyys, sekä kipeät muistot, ja niiden näyttäminen kyllä puree katsojaan todella rankasti. Kebede tekee hienon roolisuorituksen ja todella vangitsee Dirien tuskan. ”Aavikon kukka” onkin melko tyylikäs naisille suunnattu draama, joka pistää miettimään miesten julmuutta.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by The Match Factory, 2009

Traileri: