STOP THE PRESS!

Nanny McPhee ja suuri pamaus (Nanny McPhee and the Big Bang)

nanny_mcphee2Ohjaus: Susanna White
Käsikirjoitus: Emma Thompson
Tuotanto: Tim Bevan, Lindsay Doran, Eric Fellner
Pääosissa: Emma Thompson, Maggie Gyllenhaal, Rhys Ifans, Ralph Fiennes, Maggie Smith
Arvio: 2/5

Christianna Brandin Nurse Matilda –lastenkirjasarjaan perustuva, Susanna Whiten ohjaama Nanny McPhee ja suuri pamaus on jo toinen elokuva tästä tomerasta lastenhoitajasta. Toisen maailmansodan aikoihin sijoittuva elokuva kertoo maatilalla asuvasta Greenin perheestä. Rouva Green (Maggie Gyllenhaal) on hätää kärsimässä, mies kun on sotimassa. Kolme villiä lasta aiheuttaa ongelmia, ja lisää kiemuroita arkeen tulee, kun lasten kaksi hienonokkaserkkua saapuu tilalle Lontoon pommituksia pakoon. Miehen vilunkihommia harrastava velikin (Rhys Ifans) on painostamassa rouvaa myymään tilansa. Onneksi paikalle saapuu tilanteita oikomaan Nanny McPhee (Emma Thompson) taikakeppeineen.

Maija Poppanen hieroi aikoinaan lapsiperheiden kipupisteitä lempeydellä ja viisaudella; jo ulkonäöltään hirviömäinen Nanny McPhee on Poppaseen verrattuna kuin lastenhoitaja helvetistä: hän opettaa kauhukakaroille ihmisiksi olemista lähinnä uhkauksin ja taioin, suoranaista väkivaltaakaan kaihtamatta. Ei ihan tätä päivää tällainen meno.

Rakenteeltaan Nanny McPhee on kauniisti sanottuna episodimainen, selvällä suomella pirstaleinen kommellusten sarja. Meteliä ja melskettä, hassuja aikuisia ja jännääkin riittää sen verran, että eivätköhän lapsukaiset tämän äärellä viihdy, aikuinen ei niinkään, vaikka kyllä jotkut kohellukset jaksavat hymyilyttääkin. Aikuista riepoo erityisesti suomenkielinen dubbaus. Oi miksi. Olisi rinnalla voinut esittää originaaliversiotakin. Eiköhän iso osa kohderyhmästä kuitenkin jo osaa lukea.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Studios, 2010

Traileri: