STOP THE PRESS!

The Last Airbender 3D

The Last AirbenderOhjaus & käsikirjoitus: M. Night Shyamalan
Tuotanto: M. Night Shyamalan, Scott Aversano, Frank Marshall, Sam Mercer
Pääosissa: Noah Ringer, Nicola Peltz, Jackson Rathbone, Dev Patel, Shaun Toub, Cliff Curtis, Aasif Mandvi, Seychelle Gabriel
Arvio: 3/5

Tiivistunnelmaisia ja käsikirjoituksellisia koukkuja omaavia jännäreitä työstänyt ohjaaja Shyamalan on palannut tuoden tällä kerralla katsottavaksi 3D-spektaakkelin. Kyseessä on anime-sarjaan perustuva elokuva nimeltä ”The Last Airbender”. Itse en animesta innostu, ja fantasiaelokuvakin on vähän tylsä genre, mutta visuaalinen elokuva tietysti aina kelpaa. Ja onhan toki ilmantaittajan maailmankuva ihan mielenkiintoinen.

Fantasiamaailma, ajanjakso tuntematon. Kansat ovat jakautuneet neljäksi erilaiseksi kokonaisuudeksi, joilla jokaisella on oma taitonsa hallita omaa elementtiään: vettä, tulta, maata ja ilmaa. Balanssi on järkkynyt, sillä tasapainoa henkimaailman avustuksella pitänyt Avatar on ollut kadoksissa 100 vuotta. Tulentaittajat ovat julistautuneet maailman herroiksi ja aloittaneet sodan muita kansoja vastaan. Kuin sattumalta nuori vedentaittaja Katara (Peltz) herättää taitojaan harjoitellessaan henkiin Aangin (Ringer), lapsen, joka on kauan kadoksissa ollut Avatar. Kun Aang havaitsee maailman olevan menossa kohti tuhoa, hän päättää aloittaa kapinan. Luvassa on paljon kaikenlaista fantastista.

Mikäli fantasiaelokuva ilman itsekritiikkiä kiinnostaa, voi ilmantaivuttajaa suositella. Leffa on suhteellisen hienosti toteutettu ja tiettyjä yhteiskunnallisia aspektejakin toki löytyy. Tyyliltään elokuva harhailee hyvin paljon Frodo Reppulin maailmassa, ja jotkut kohtaukset ovat erittäin paljon velkaa tarulle Sormusten Herrasta. Nuorten näyttelijöiden työskentely on varsin hyvää ja sopii tällaiseen elokuvaan. Ohjaukseltaan leffa ei kovinkaan paljon anna, ja mikäli sen katsoo nimenomaan Shyamalanin elokuvana, tulee katsoja pettymään. Mutta irrallisena fantasiaeepoksena ”The Last Airbender” toki on melko maittavaa katsottavaa, joka osaa viihdyttää, eikä tunnu pitkäveteiseltä.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Paramount Pictures, 2010

Traileri: