STOP THE PRESS!

Biutiful

biutiful20Ohjaus: Alejandro González Iñárritu
Käsikirjoitus: Alejandro González Iñárritu, Armando Bo, Nicolás Giacobone
Tuotanto: Fernando Bovaira, Alejandro González Iñárritu, Jon Kilik
Pääosissa: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella, Eduard Fernández
Arvio: 4/5

Meksikolaisen Alejandro González Iñárritun ohjaama Biutiful kertoo Barcelonassa asuvasta Uxbalista (Javier Bardem), joka toimittaa hengenpitimikseen tavarakopioita katumyyjille ja välittää laitonta työvoimaa rakennustyömaille. Kotoa pois muuttanut vaimo (Maricel Álvarez) kärsii mielenterveysongelmista, ja Uxbal joutuu pitämään yksin huolta kahdesta lapsestaan. Köyhää ja kurjaa on, mutta jotenkin pärjäillään, kunnes Uxbal saa kuulla, että hänellä on elinaikaa vain pari kuukautta. Asiat pitäisi saada järjestykseen, mutta ongelmia vain kasaantuu, varsinkin kun joukko laittomia kiinalaisia siirtotyöläisiä joutuu karmeaan onnettomuuteen.

Elokuvan nimi tulee siitä, kun Uxbal yrittää opettaa tyttärelleen, miten englannin sana beautiful kirjoitetaan; biutifuliksi se sitten vääntyy. Ihmiselämän suurten kysymysten äärillä liikutaan: niinhän se tahtoo olla, että vaikka miten yrittäisi hyvää tehdä, jotenkin lopputulos ei koskaan ole ihan se, mitä on tavoitellut. Aivan toivottomiin tunnelmiin ei Biutiful kuitenkaan vajoa: yrittää kannattaa, eihän sitä muuten olisi ihminenkään.

Javier Bardem on tavalliseen tapaansa erinomainen elämänsä kanssa tiliä tekevänä Uxbalina. Barcelonan kaupungin rähjäisempi puoli elää ja hengittää. Rosoiseen tyyliin kuvattu Biutiful on karun kaunis elokuva.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Focus Features, 2010

Traileri: