STOP THE PRESS!

Tuntematon emäntä

tuntematonemantapress5Ohjaus ja käsikirjoitus: Elina Kivihalme
Tuotanto: Taru Mäkelä
Pääosissa: Alli Toivari, Anna-Liisa Salmioja, Eeva Jalo, Sointu Talvitie
Arvio: 4/5

”Tuntematon emäntä” valaisee pitkään vaietun aiheen saloja. Sodan aikana, kun kunnia Suomen menestyksestä jaettiin sotilaiden ja lottien kesken, valtiota omalla pyyteettömällä toiminnallaan pyörittivät perheenäidit ja talojen emännät. Ilman heidän panostaan mikään Suomessa ei olisi toiminut. Emäntien harteille kaadettiin melkoinen taakka pitää lapset elossa, itsensä kunnossa, ja samalla jakaa mitättömistä ruokavaroista muille kansalaisille. Saivatko he koskaan tästä kunniaa? Tuskin. Siksi tämä dokumentti on hyvin tärkeä.

Kivihalmeen dokumentti on perinteikäs. Asioita ei pyritä tuomaan esille trendikkäillä tai kokeellisilla menetelmillä, vaan ohjaaja nojaa vahvasti puhtaaseen haastattelutekniikkaan, jossa ihminen istuu katsoen kameraan ja kertoo tarinansa. Ja vaikka dokumentin alku hieman tahmasi, otti se nopeasti katsojasta tiukan otteen. Tarinat ovat mielenkiintoisia, itselleni sangen tuntemattomia, ja niissä on huumorin ja tragedian tasapaino saatu hienosti aikaan. Leikkauksella raskaasta aiheesta on saatu kepeä mutta koskettava, eikä dokumentti ole lainkaan pitkäveteinen, vaan todella positiivinen yllätys.

“Tuntematon emäntä” on hyvä kotimainen dokumenttielokuva tärkeästä aiheesta. Sen avulla voi jokainen meistä peilata omaa henkilökohtaista historiaansa ja kenties löytää vastauksia kysymättömiin kysymyksiin. Suosittelen lämpimästi.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Kinosto Oy, 2010