STOP THE PRESS!

Eetu ja Konna

eetu_ja_konnaOhjaus: ja käsikirjoitus: Kari Häkkinen
Tuotanto: Risto Muinonen, Jenni Jalava
Pääosissa: (Ääninä) Onni Tommila, Chike Ohanwe, Jenni Vartiainen, Matti Ranin, Pamela Tola, Sari Havas, Heikki Nousiainen
Arvio: 4/5

Eetu ja Konna on sikäli harvinainen suomalainen animaatio ja elokuva yleensäkin, että se on tehty täysin ilman julkista tukea ja kokonaan kotimaisin voimin. Edes työlästä piirrosvaihetta ei ole ulkoistettu halvan työvoiman maihin. Ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja animoinnista vastaa mm. TV 2:selle lyhyitä animaatioita aiemmin tehnyt Kari Häkkinen, jonka käsialaa suurin osa piirroksista on. Hänen apunaan ovat toimineet Mikko Kunnas, Radek Karkulowski ja Nea Räisänen. Hienoa nähdä, että vähilläkin resursseilla saadaan aikaiseksi kelpo elokuva.

Eetu on pieni poika, joka muuttaa perheineen vasta valmistumassa olevaan lähiöön. Tekeminen on vähissä betonikolossien keskellä, mutta onneksi lähistöllä sijaitsee lampi, jonka pohjaan sammakot ovat rakentaneet teknisesti huikean edistyneen kaupungin. Eetu tutustuu Konna-sammakkoon, jolla on mukanaan merkillinen vempain. Tämän huomaavat myös suurvaltojen tiedustelupalvelut, jotka lähettävät agenttinsa sieppaan vekottimen. Alkaa vaarallinen takaa-ajo ympäri maapallon. Kiperä tilanne syntyy myös kotopuolessa: lammen päälle aiotaan rakentaa parkkipaikka.

Juonesta salaisine agentteineen ja ihmevekottimineen saattaisi päätellä, että nyt ollaan joka vanhemman painajaisessa, mainoskanavien viikonloppuaamuissa, jotka ovat täynnä mieltä vailla olevia, adhd-ongelmaisina möykkääviä lastenohjelmia. Näin ei kuitenkaan ole. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää silti joka piltin tarpeisiin. Hassut ja eriskummalliset hahmot vetänevät lapsukaisten suupielet korviin asti.

Tällaisen setämiehen mieltä lämmittää erityisesti se, että Eetu ja Konna antaa paljon myös aikuiselle. !970-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneille elokuva on oikea pienten oivallusten aarreaitta (esimerkkinä vaikkapa se silloin pakollinen takataskukampa), joka ei yhdellä katsomisella tyhjene. Oikeastaan on ihme, että elokuva pysyy monine tarinoineen ja pikkujippoineen kasassa. Keskikohdan kieppeillä pientä tyhjäkäyntiä esiintyykin, mutta punainen lanka löytyy taas nopeasti. Asiaakin mm. lähiöarkkitehtuurista ja luonnonsuojelusta on mitenkään tyrkyttämättä mukaan saatu. Aikuiskatsojaa kyllä vähän rasitti se joka Hollywood-lastenelokuvasta tuttu ollaan kavereita kaikki, jookosta –opetus. Eipä siinäkään mitään, tärkeäähän lasten on se oppia.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Artia, 2011

Traileri: