STOP THE PRESS!

Unknown

unknownOhjaus: Jaume Collet-Serra
Käsikirjoitus: Oliver Butcher, Stephen Cornwell
Tuotanto: Joel Silver, Leonard Goldberg, Andrew Rona
Pääosissa: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones, Aidan Quinn, Bruno Ganz
Arvio: 3,5/5

Ohjaaja Collet-Serran edellinen elokuva Ottolapsi (2009) oli suhteellisen yllätyksellinen ja toimiva jännäri, jossa juoni kääntyili mukavasti ja tunnelma pysyi kiitettävänä. Nyt herra on hieman erilaisen trillerin kimpussa. Unknown ei kuvaa lapsiperheen elämän odottamattomia tapahtumia, vaan heittää aikuisia amerikkalaisia seikkailuun keskelle Saksalaista kaupunki-idylliä.

Martin Harris (Neeson) on saapunut vaimoineen Berliiniin. Mutkia matkaan kuitenkin tulee jo lentokentällä, kun Martin unohtaa salkkunsa jonnekin. Matkalla salkkuaan noutamaan mies joutuu yllättäen onnettomuuteen, jonka seurauksena hän makaakin seuraavat neljä päivää koomassa sairaalassa. Ilman henkilöpapereita ei herraa olla voitu edes ilmoittaa mihinkään, joten herättyään on Martin kuin puulla päähän lyöty. Mitä on tapahtunut ja miksei kukaan ole häntä kaivannut? Hämmennystä suurentaa se, ettei hänen vaimonsakaan tunnu tuntevan häntä lainkaan, ja joku aivan totaalisen tuntematon ihminen esittäytyy hänenä itsenään. Onko kyseessä outo salajuoni, vai onko Martin menettänyt järkensä?

Leffan alkupuolisko tuo hieman mieleen Polanskin Franticin (1988), mutta nopeasti tarina kääntyy sitten jo aivan omille raiteilleen. Neeson hoitaa roolinsa odotetusti aivan sopivalla tarmolla, eikä Krugerkaan mitenkään heikoilla kantimilla notkistele. Muutoin roolisuoritukset ovatkin melkoista peruskauraa. Juoni on leffassa hyvä, kääntyy sopivasti, ja vaikka loppua kohden ote hieman hiipuu, on kokonaisuus silti toimiva. Kuvauksellisesti leffa on sulava, ja tunnelma on sopiva tiivis.

Unknown on hyvä moderni trilleri, joka ammentaa paljon vanhasta ja heittää omia uusia mausteitaan joukkoon. Tulos on melko maukas teos, jonka katsoo mielellään.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros. , 2011

Traileri: