STOP THE PRESS!

Roskisprinssi

roskisprinssiOhjaus: Raimo O Niemi
Käsikirjoitus: Juuli Niemi
Tuotanto: Markku Flink
Pääosissa: Jon-Jon Geitel, Pihla Maalismaa, Kristiina Elstelä, Heikki Silvennoinen, Milla Kaitalahti, Oiva Lohtander, Katariina Kaitue, Antti Virmavirta
Arvio: 1,5/5

Kesän kova kotimainen nuorisoelokuva on Raimo O Niemen ohjaama ”Roskisprinssi”. Erinomaisen luotaantyöntävän nimen omaava raina on pinnallinen tutkielma erilaisuudesta, havainnointikyvystä, ihmisen tarpeesta luoda oma arkensa, sekä nuoren kasvamiseen liittyvistä ongelmista yhteiskunnan suppeissa rakenteissa.

Nuori Jed (Geitel) kokee vanhempiensa asettamat tavoitteet ja arvot ahdistavina ja lähinnä itselleen vieraina. Poika päättääkin koettaa olla oman onnensa seppä ja vailla varsinaista päämäärää lähtee kohti tuntematonta löytääkseen itsensä. Selviytyminen arjen vaativista olosuhteista ei ole ilman vastoinkäymisiä ja ammatillista koulutusta vailla oleva Jed päätyykin roskakuskin apumieheksi. Hän myös tutustuu Luluun (Maalismaa), suorasanaiseen ja väärinymmärrettyyn papintyttäreen, ja heidän välilleen muodostuu outo side. Kumpikin tuntuu erilaisista taustoistaan huolimatta painivan samanlaisten ongelmien parissa…

Juonellisesti ”Roskisprinssi” on suhteellisen tympeä ja lattea, mutta se ei ole leffan varsinainen ongelma. Ongelmaksi muodostuu elokuvan hahmojen mitäänsanomattomuus. Koska hahmot ovat turhankin kaksiulotteisia, ei ohjaaja ole osannut patistaa näyttelijöitään syttymään. Roolisuoritukset ovat monessa kohden käsittämättömän ala-arvoisia, ja varsinkin Geitelin viritelmä Jedinä on niin päälleliimattu ja väkinäinen, että naurussa on pitelemistä. Kronologinen kerronta tekee koko paketista aivan liian ennalta arvattavan, ja saa katsojan haukottelemaan.

Leffan mitäänsanomattomuutta kuvaa se, että en edes meinannut muistaa katsoneeni sitä seuraavana päivänä. Heikko nuorisoelokuva, josta puuttuu sielu.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Periferia Productions, 2011

Traileri: