STOP THE PRESS!

Elämä ennen kaikkea (Life, Above All)

Life-Above-AllOhjaus: Oliver Schmitz
Käsikirjoitus: Dennis Foon
Tuotanto: Oliver Stolz
Pääosissa: Khomotso Manyaka, Keaobaka Makanyane, Lerato Mvelase, Harriet Lenabe, Tinah Mnumzana, Aubrey Poolo, Mapaseka Mathebe, Thato Kgaladi, Kgomotso Ditshweni, Rami Chuene
Traileri: 3,5/5

Hienoa että joskus tuodaan maahan elokuvia muualtakin kuin sieltä Hollywoodista. Eteläafrikkalaisen Oliver Schmitzin ohjaama Elämä ennen kaikkea (2010) ei ehkä ole elokuvana täydellinen, mutta kiinnostava ja vaikuttava kertoessaan oleellisia asioita maailmastamme.

Jonnekin Johannesburgin lähistölle sijoittuvan elokuvan päähenkilö on vähän toisella kymmenellä oleva pikkutyttö, Chanda (Khomotso Manyaka). Helppoa ei pienellä ole: heti elokuvan alussa hän joutuu järjestelemään vauvana kuolleen sisaruksensa hautajaisista, sillä isäpuoli on juoppo ja äiti sairastaa aidsia. Myös taikauskoinen yhteisö kääntyy perhettä vastaan, aids kun on jotain hävettävää, kirous pahoista teoista. Älykäs Chandra joutuu lopettamaan koulunkin yrittäessään parhaansa mukaan järjestää äidille hoitoa ja huolehtia sisaruksistaan.

Kyllähän se kurkkua kuristaa, kun pikkutyttö joutuu aikuisten hommiin aivan liian varhain. Syyt hänen ahdinkoonsa, kuten koko Etelä-Afrikan vaikeaan aidstilanteeseen, tulevat harvinaisen selvästi esille: köyhyys ja tietämättömyys. Schmitz olisi helposti voinut ajautua saarnaamaan, mutta asia on onnistuneesti rakennettu tarinan sisään. Karmeista tapahtumista huolimatta toivokin kuitenkin herää kuin vaivihkaa; se löytyy lapsista ja koulutuksesta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony, 2011

Traileri: