STOP THE PRESS!

Iris

irisOhjaus: Ulrika Bengts
Käsikirjoitus: Annina Enckell
Tuotanto: Mats Långbacka
Pääosissa: Agnes Koskinen, Tobias Zilliacus, Maria Salomaa, Marika Parkkomäki, Emmi Pesonen
Arvio: 1,5/5

Kotimainen elokuva Iris kertoo tarinan lapsesta, jonka äiti pyrkii eteenpäin taidemaailmassa, eikä täten voi ottaa tytärtään mukaan matkalle Pariisiin. Vuoteen 1890 sijoittuva elokuva kuvaa sivistyksen keskellä kasvaneen pikkuvanhan kaupunkilaistytön elämää karussa Eckerön saaristomiljöössä. Iris sijoitetaan enonsa hoiviin täysin irti hänelle tutusta maailmasta. Vähitellen tyttö koettaa opetella saaristolaisuuden saloja, mutta pyrkii myös vaikuttamaan ympäristöönsä, jotta se olisi hänelle läheisempää. Iris valehtelee äitinsä kuolleen, mutta tämä on vain yksi valhe muiden joukossa. Tytön mielikuvitus liihoittelee aivan eri sfääreissä, kuin saman ikäisten saaristolaiskollegoidensa.

Elokuva on suhteellisen kaunista katsottavaa. Sen kuvaus toimii hyvin ja saa kauniit maisemat esiin. Värisävyjä on käytetty hienostuneesti. Siihen se sitten jääkin. Leffan tarina on ärsyttävän keinotekoinen ja sen henkilöt puisia. Ohjaaja ei ole saanut puhallettua näyttelijöihin sitä voimaa, jota tällainen draama tarvitsisi toimiakseen. Pienen Iriksen tarina ei kiehdo, vaan lähinnä ärsyttää ja vieraannuttaa.

Iris on kokoperheen elokuva, joka kuitenkaan ei lämmitä. Sen aihe on sen verran hämmentävä, että lapset siitä tuskin saavat mitään irti, ja sen toteutus ei välttämättä oikein putoa aikuiselle katsojalle.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by Långfilm Productions, 2011

Traileri: