STOP THE PRESS!

Kolme (3)

3Ohjaus ja käsikirjoitus: Tom Tykwer
Tuotanto: Stefan Arndt
Pääosissa: Sophie Rois, Sebastian Schipper, Devid Striesow
Arvio: 4/5

Hannalla (Rois) ja Simonilla (Schipper) ei mene hyvin. Päällisin puolin kaikki vaikuttaisi olevan kohdillaan, mutta molempien sisällä kiehuu. 20 vuotta yhteiseloa on takana, ja pariskunta on etääntynyt toisistaan lähinnä kämppiksien tasolle. Kun Hanna sattumalta tapaa Adamin (Striesow), yllättää himo ja vaihtelunhalu naisen. Simonin painiessa omien henkilökohtaisten ongelmiensa kanssa muodostuu Hannalle ja Adamille suhde. Tutkaillessaan oman elämänsä ongelmia ja myös omaa seksuaalisuuttaan päätyy myös Simon sänkyyn seksuaalisesti avoimen Adamin kanssa. Tästä seuraa kimurantti kolmiodraama Simonin, Adamin ja Hannan koettaessa etsiä omaa merkitystään elämän erikoisessa kiertokulussa.

Tykwerin ohjaama ”Kolme” on ajatukseltaan melko tavanomainen kolmiodraama. Onhan tällaisia tarinoita ennenkin nähty. Elokuva kuitenkin menee pidemmälle pohtiessaan rakastamisen ja seksin merkityksiä. Se pitää sisällään filosofista pohdintaa ja sen teemat kuolemasta uuteen nousuun ovat melko rankkoja. Tykwer analysoi hyvin raa’asti nykyihmisen tarvetta saada haluamansa, ja ristiriitaa joka syntyy tunteista, joita ei osata käsitellä. Draama sekoittuu komedialliseen kerrontaan, ja vapauttaa katsojan piinasta.

Näyttelijät tekevät hyvää työtä, tunteet peilautuvat erittäin hyvin. Kuvaukseltaan ja leikkaukseltaan ”Kolme” on osin lähellä tavanomaista keskieurooppalaista taide-elokuvaa kuitenkaan ylittämättä veteen vedettyä rajaa räikeästi. Tykwerin teos on suurelta osin hyvin nautittava kokonaisuus, jota voi ilolla suositella hyvän draaman ystäville.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by X-Filme Creative Pool, 2010

Traileri: