STOP THE PRESS!

Happy End

happy_endOhjaus: Björn Runge
Käsikirjoitus: Kim Fupz Aakeson
Tuotanto: Madeleine Ekman, Martin Persson
Pääosissa: Ann Petrén, Malin Buska, Gustaf Skarsgård, Johan Widerberg, Peter Andersson, David Dencik
Arvio: 3/5

Ruotsalaisen Björn Rungen ohjaama Happy End kertoo keski-ikäisestä Jonnasta (Ann Petrén) ja muutamasta hänen elämäänsä liittyvästä ihmisestä. Jonnan taiteilijapoika, masennuksesta kärsivä Peter (Gustaf Skarsgård) yrittää itsemurhaa, minkä jälkeen avovaimo jättää hänet. Peter muuttaa äitinsä luo, jossa hän tutustuu siivoja Katrineen (Malin Buska). Väkivaltaisen surkimuksen kanssa elävän Katrinen ja Peterin välille syntyy suhde, joka kuitenkin on Jonnan manipuloima. Kivaa ei varsinaisesti ole kenelläkään.

Rungen henkilöt kohtaavat toisensa pienissä, ahdistavissa tiloissa. Elokuvan loppupuolella Jonna oikeastaan tiivistää koko elokuvan sanomalla eräälle henkilölle, ettei ole koskaan varsinaisesti nähnyt tätä. Sama pätee Happy Endin jokaiseen hahmoon: kukaan ei oikeastaan ymmärrä ketään muuta. Kaikki vain toimivat oman omituisen agendansa mukaan, ihan hyvääkin toiselle ihmiselle tarkoittaen. Mutta kun sitä toista ei todellakaan näe eikä ymmärrä, niin pieleen menee.

Näyttelijät ovat hyviä, hauska muuten kerrankin nähdä ruotsalaisen elokuvan johtava pervertikko, sadistinen ja inha kalapuikkoviikseilijä, Peter Andersson, kerrankin hyvän ihmisen roolissa; onnistuu. Vähän sellainen Bergmanilainen ihmissuhdeanalyysi Happy End on, muttei näkemyksen kirkkaudessa pääse mestarin tasolle: kaikesta surkeassa piehtaroinnista jää tympeä jälkimaku, vaikka nimeä ei olekaan pakko pitää ironisena.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Zentropa, 2011

Traileri: