STOP THE PRESS!

Saunavieras

saunavierasOhjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Anssi Mänttäri
Pääosissa: Kari Väänänen, Jone Takamäki, Ilkka Heiskanen
Arvio: 1,5/5

Anssi Mänttäri on yksi ahkerimmista elokuvantekijöistämme, ohjaustöitäkin taitaa olla nelisenkymmentä. Erityisen aktiivinen Mänttäri oli -80 ja -90 –luvuilla, jolloin hän teki montakin halvalla tuotettua elokuvaa vuodessa. Elokuvat olivat useimmiten pienimuotoisia, tarkkaan yhteen aiheeseen sidottuja, joskus melkeinpä kuin elokuvallisia yleisönosastokirjoituksia. Viime vuosina vähän hiljaisempaa tahtia pitänyt Mänttäri palaa Saunavieras-elokuvallaan.

Menestynyt kirjailija ja sika ihmiseksi, Jalo Rautakumpu (Kari Väänänen) saa mökilleen Lappiin omituisen vieraan (Jone Takamäki), joka esittäytyy geologiksi. Rautakumpu kutsuu hänet saunomaan ja ryyppäämään. Kännäillessä puidaan syvällisiä, aletaan ihan ystävystyäkin, kunnes vähitellen käy ilmi, että vieras onkin kaikkea muuta kuin mukava kaveri.

En ihan ymmärrä, miksi tämä on oikein valkokankaalle tehty, kahden miehen humalaiset horinat olisivat hyvin mahtuneet TV-ruutuunkin. Eipä Saunavieraassa muutenkaan ole aineksia kuin ehkä nasevaan lyhytfilmiin. Tällaisenaan elokuva on tyhjää ja triviaalia jauhantaa moraalista; kovasti Mänttäri on nykymenosta huolissaan, niin komedia kuin elokuva onkin. Kari Väänänen tekee hyvän roolityön.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Riskifilmi, 2012

Traileri: