STOP THE PRESS!

Kilimanjaron lumet (Les Neiges du Kilimandjaro)

les_neigesOhjaus: Robert Guédiguian
Käsikirjoitus: Robert Guédiguian, Jean-Louis Milesi
Tuotanto: Malek Hamzaoui
Pääosissa: Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride, Anais Demoustier, Julie Marie Parmentier, Gérard Meylan, Grégoire Leprince-Ringuet
Arvio: 3/5

Ranskalaisen Robert Guédiguianin ohjaama Kilimanjaron lumet ei nimestään huolimatta ole Hemingway-filmatisointi, vaan se kertoo eläkeikää lähentelevästä pariskunnasta, Michelistä (Jean-Pierre Darroussin) ja Marie-Clairestä (Ariane Ascaride). Michel irtisanotaan, mutta johan tämä entinen tulisieluinen ammattiyhdistysmies joutaakin viettämään leppoisia eläkepäiviä. Vanhapari saa hääpäivälahjaksi matkan Tansaniaan ja sievoisen tukun rahaa. Heidät kuitenkin ryöstetään väkivaltaisesti. Michelin työläisten keskinäiseen solidaarisuuteen perustuva maailmankatsomus järkkyy pahan kerran, kun paljastuu, että ryöstäjä on hänen entinen työkaverinsa.

Guédiguian on ilmeisesti suuri Aki Kaurismäen ihailija, sen verran paljon tuttua Kilimanjaron lumissa on, vaikkakin elokuvan inspiraation lähteeksi mainitaan eräs Victor Hugon runo. Arkirealismi, yhteiskunnan vähäosaisten kuvaus, työläisten ja köyhien solidaarisuus, jopa armo, ovat ehtaa Kaurismäkeä, ilmaisun lakonisuuttakin löytyy sen verran kuin mihin ranskalaisella temperamentilla yleensä kyetään. Ihan mestarin veroinen ei Guédiguian ole: ihmiset ovat sitten niiiin hyviä elokuvan lopussa, että vain täydellinen lakonisuus olisi pelastanut imelyydeltä, musiikki on kuin eri elokuvasta. Kilimanjaron lumet jää sellaiseksi ihan mukavaksi elokuvaksi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Diaphana, 2012

Traileri: