STOP THE PRESS!

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista (Salmon Fishing in the Yemen)

Rakkaudesta, unelmista ja kaloistaOhjaus: Lasse Hallström
Käsikirjoitus: Simon Beaufoy
Tuotanto: Paul Webster
Pääosissa: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr Waked
Arvio: 1,5/5

Lasse Hallströmin ohjaamassa romanttisessa komediassa kalatohtori Jones (Ewan McGregor) joutuu mielipuoliselta vaikuttavan tehtävän eteen: sheikki Muhammed (Amr Waked) on päättänyt rakentaa lohipuron Jemenin autiomaahan. Jonesin pitäisi hoitaa projekti ihan vain parantaakseen Britannian ryvettynyttä kuvaa maailmalla; tuli nimittäin pommitettua moskeijaa jossain aavikkomaassa. Avukseen Jones saa pr-nainen Harrietin (Emily Blunt), jonka poikaystävä sotii jossain Afganistanissa. Romanssiahan tämmöinen tilanne pukkaa. Ikävä kyllä, lisäksi alkaa pukata kaikenlaista salamurhajuonta ja piru ties mitä.

Ohjaaja Hallström teki Ruotsissa hyvän elokuvan, Elämäni koirana (1985), matka Hollywoodiin alkoi, Gilbert Grape (1993) oli vielä hyvä, mutta sitten miehen elämään astui imelä, nyt näköjään vielä kummallinen ja sekava (sanojen huonoissa merkityksissä siis). Oltaisi pysytelty siinä Richard Brautiganin beat-klassikossa: Taimenenkalastus Amerikassa. Eri tarina tämä.

Vaikka olen kalamiehiä itsekin, en tosiaan tajua, mitä romanttista on siinä, että lohenistutusta käytetään jotenkin paralleelina ja vertauskuvana rakkaussuhteen kehittymisen kuvaukselle. Yleensäkin romantiikkapuoli tässä elokuvassa on kuin se kelmuun pakattu kassikirjolohi marketin kylmäaltaassa. Brittiläistä, olen Varma.

Hyvää brittimeininkiä sen sijaan löytyy ajoittain sieltä komediapuolelta: kuivaahan se on, mutta älykästä, hetkittäin.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Lionsgate, 2011

Traileri: