STOP THE PRESS!

Käräjävuorentie

KäräjävuorentieOhjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Essi Mitronen, Anna Peräaho
Pääosissa: Miska Kajanus, Marjut Maristo, Ritva Hakala, Seppo Koivisto, Severi Saarinen
Arvio: 2,5/5

Essi Mitrosen ja Anna Peräahon käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Käräjävuorentiessä (2012) helsinkiläinen viihdetoimittaja, Samu Käräjävuori (Miska Kajanus) lähetetään Etelä-Pohjanmaalle tekemään juttua maalle yllättäen paenneesta laulajalupauksesta, Suvista (Marjut Maristo). Ällistyksekseen Samu huomaa, että paikkakunnalla asuukin hänen sukulaisiaan, joihin Samulla ei ole ollut minkäänlaista yhteyttä. Muutto maalle alkaa kiinnostaa Samuakin, kun sukulaisten lisäksi vaikuttaa rakkauskin löytyvän. Ihan ilman ongelmia ei uusi elämä kuitenkaan ala sujua.

Pitkälti harrastelijavoimin ja talkootyönä valmistunut Käräjävuorentie on ihan kelpo elokuva; olen nähnyt huonompiakin ihan ammattilaisten isolla rahalla tekeminä. Jopa repliikeistä saa selvää, mikä ei tosiaankaan ole tavallista kotimaisessa elokuvassa.

Käräjävuorentien voima piilee liki päätalomaisessa arjen kuvauksessa, edes päähenkilön flunssa ei ole ollut tekijöille liian banaalia kuvattavaksi. Tämä elokuva ei ole tarvinnut murhia tai muita rankkoja käänteitä säilyttääkseen draamallisen jännitteensä. Elokuvan loppupuolelta tosin olisi voinut leikata minuutin poikineen, sillä tarina on oikeastaan kerrottu jo 15-20 minuuttia ennen varsinaista loppua.

Melkeinhän tässä alkaa uskoa, että maalla on mukavaa, vaikka noin yleensä kokemukseni asvaltin tuolta puolen muistuttavat enemminkin Olli Soinion Kuutamosonaattia.

Ekstroissa maanläheinen meno jatkuu. Tarjolla tarinaa elokuvan teosta, haastatteluja, poisjätettyjä kohtauksia ja tuntoja ensi-illasta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Black Lion Pictures, 2016

Traileri: