STOP THE PRESS!

Räyhä-Ralf (Wreck-It Ralph)

Räyhä-Ralf (Wreck-It Ralph)Ohjaus: Rich Moore
Käsikirjoitus: Phil Johnston, Jennifer Lee
Tuotanto: Clark Spencer
Pääosissa: Suomenkieliset äänet: Niko Saarela, Iina Kuustonen, Riku Nieminen, Elina Knihtilä
Arvio: 4,5/5

Räyhä-Ralf on yksi pelikoneiden kuuluisimmista ja pidetyimmistä pahiksista. Hän tuhoaa taloa, jonka näppärästi nikkaroi kuntoon taitava Felix. Korjauksen jälkeen talon asukkaat heittävät Ralfin katolta alas. Kun ilta pimenee ja pelihalli suljetaan alkaa pelimaailman toinen todellisuus. Siinä, missä muut menevät juhlistamaan pelin tai lähinnä Felixin syntymäpäivää, menee Ralf yksinäisenä kotiinsa kaatopaikalle. Hän on päättänyt jättää pahiksen roolin ja muuttua hyväksi. Hän kertoo sen myös nimettömien pelipahisten kokouksessa. Eräänä päivänä hän päättää hypätä pelistä toiseen ja yrittää olla parempi henkilö. Pian hän saa sotkettua tilanteen niin, että pelimaailma ei ole enää tasapainossa.

Yleensä Disney tunnetaan hyvin perinteisistä tarinoista kuten Lumikki, Tuhkimo tai Leijonakuningas. Kun yrityskaupan myötä studion johtajistoon nousi myös Pixar-mies John Lasseter, on tahti muuttunut. Nyt Disney uskaltaa perinteisen lisäksi tehdä piristäviä juttuja esimerkiksi perinteisistä prinsessatarinnoista: Kaksin karkuteillä tai Prinsessa ja sammakko. Räyhä-Ralfissa siirrytään tyylillisesti ihan toiselle laidalle, jossa käsitellään pelimaailmaa. On ilo huomata, että studio kykenee nykyisin leikittelemään uusilla aiheilla.

Räyhä-Ralf tarjoaa oivallisen mielikuvitusmatkan pelihahmojen sielunmaisemiin. Millaisia ne ovat? Entäs jos pahis haluaisikin olla hyvis? Voiko pelihahmo rakastua? Niinpä. Eihän me tällaisia asioita ole koskaan ajatelleet, mutta tämä hyvän mielen animaatioelokuva tarjoaa moniin näihin asioihin vastauksen. Luvassa on näyttävää animaatiota kunnon kasarityyliin: mainiot hahmot, vauhtia ja jännitystä riittää. Jopa suomenkielinen dubbaus on erinomainen. Kiitos siitä kääntäjä Marko Hartamalle ja ääniohjaajalle Antti LJ Pääkköselle, jotka ovat saaneet yhdessä näyttelijöiden kanssa hahmojen dialogin kuulostamaan aidoimmalta pitkään aikaan. Räyhä-Ralf on ehdottomasti parasta isän ja pojan laatuaikaelokuvaa. Toki siitä nauttivat myös äidit ja tyttäret. Ne perheen prinsessat.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Walt Disney Pictures, 2012

Traileri: